Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejtette: a kormányfő – a hivatalában tartott találkozón – tájékoztatta tárgyalópartnerét az európai, a magyar, illetve a közép-európai gazdasági helyzetről, megállapítva, hogy a dinamikus gazdasági fejlődést mutató Indonézia számára térségünk a következő években jelentősen felértékelődhet.

A felek egyetértettek abban, hogy a világgazdasági válság és átrendeződés után új, értékalapú gazdasági és szociális rendszereket kell kialakítani a fenntarthatóság érdekében. Az indonéz elnök érdeklődésére Orbán Viktor részletes tájékoztatást adott a nyugat-balkáni térség államainak helyzetéről.

Orbán Viktor és Susilo Bambang Yudhoyono megállapodott abban is, hogy kölcsönösségi alapon felsőoktatási ösztöndíj-programot indítanak, melynek keretében hamarosan több mint 50 indonéz hallgató kezdheti meg magyarországi tanulmányát.

A közlemény kitér arra is, hogy a 250 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, a dél-kelet ázsiai térség legerősebb gazdasága, a G20 tagja.

Az indonéz elnök szerdán érkezett kétnapos látogatásra Budapestre Áder János köztársasági elnök meghívására.

(MTI)