Kovács Ferenc jelenlétében a miniszterelnök elmondta, hogy a szabolcsi régió Magyarország igazi aranytartaléka: mind Nyíregyháza, mind pedig a város térsége sokat tehet még hozzá Magyarország fejlődéséhez. Fontosnak nevezte, hogy Nyíregyháza se maradjon ki a változásból és a város leendő vezetői ne ellensúlyt akarjanak képezni a kormánynak, hanem jó együttműködésre törekedjenek vele.

Orbán Viktor szerint az elmúlt nyolc évben elfogadhatatlanná vált a közbiztonság helyzete Miskolcon és környékén, ezért vezényelt a belügyminiszter újabb rendőri erőket a térségbe. Világossá tette: a munkanélküliség sem adhat okot a bűnözésre, a törvényeket mindenkinek be kell tartania, függetlenül származásától vagy szociális helyzetétől. Ezért a kormány az új munkahelyek létrejöttéig is garantálja a védelem jogát az embereknek.

Kriza Ákos elmondta, a város gazdasági helyzete is sokat romlott a Gyurcsány-korszak alatt, Orbán Viktor pedig arról tájékoztatta a polgármester-jelöltet, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jelenleg harminc olyan beruházásról tárgyal, amelyeknek célpontja az észak-magyarországi régió. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a nemzeti ügyek kormánya partnere lesz Miskolcnak új munkahelyek létrehozása és a város biztonságossá tétele érdekében.

Kazincbarcika előtt az a történelmi lehetőség áll a miniszterelnök szerint, hogy az emberek, a város, a megye és a kormány egy irányba gondolkozzanak: a kormány gazdaságpolitikájának fő célkitűzése, a munkahelyteremtés különösen fontos Kazincbarcika számára, ezért a város érdeke a kormánnyal való együttműködés. A miniszterelnök, Rizner József polgármester-jelölt jelenlétében újságírói kérdésre elmondta, hogy ha gazdaságilag megalapozott tervek születnek a bányák újranyitására, akkor a kormány kész lesz megtárgyalni azokat.

Orbán Viktor Ózdon Fürjes Pál polgármester-jelölttel folytatott tárgyalást. A kormányfő elmondta, hogy Ózd érdeke a változásban való részvétel, hiszen a város és a kormány együttműködése komoly fejlődési lehetőségeket nyithat meg Ózd előtt. Orbán Viktor elmondta, hogy ez a választás különösen fontos a kormány számára, hiszen az emberek most véleményt mondhatnak a kabinet eddigi tevékenységéről.

Szerdán Hatvanba, Jászberénybe és Tiszaújvárosba látogatott el a miniszterelnök

Orbán Viktor Hatvanban találkozott Szabó Zsolttal, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével, aki szerint a hatvani emberek újra bíznak a Fideszben. A miniszterelnök újságírók előtt elmondta, hogy a kormány nemzeti ügynek tekinti az egészségügy megmentését, így az önkormányzati választás után konzultációt fog folytatni az újonnan megválasztott helyi vezetőkkel a kórházak helyzetének rendezéséről és a színvonalas egészségügyi ellátás feltételeinek megteremtéséről. Orbán Viktor felhívta a leendő polgármesterek figyelmét az alapos átadás-átvétel és a gyanús helyi ügyek kivizsgálásának fontosságára.

Jászberényben Szabó Tamással folytatott megbeszélést a kormányfő, aki elmondta, hogy a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje számára bátran kéri a helyiek bizalmát, hiszen ő már a tavaszi választás előtt is rendelkezett komplett Jászberény-fejlesztési programmal. A miniszterelnök fontos kérdésnek nevezte az elkerülő út ügyének megoldását, hiszen minden város élhetőségén jelentősen javít egy-egy elkerülő út megépítése.

Orbán Viktor Tiszaújvárosban – ahol Kanyok Attilával látta vendégül -, elmondta, hogy a város mind gazdaságilag, mind politikailag kiemelkedő jelentőségű város, hiszen gazdasági adottságai magukban hordozzák a siker lehetőségét, és az itt élő emberek bizalmának megszerzéséért különösen keményen meg kell dolgozni.

* * *

A miniszterelnök pénteken az Idősek Világnapja alkalmából rendezett nyugdíjas találkozón mond beszédet 16 órától Pécsett, az Expo Center Zsolnay termében.