Trump elnök úrnál a Fehér Házban // Meeting with President Trump at the White House

Trump elnök úrnál a Fehér Házban // Meeting with President Trump at the White House

Gepostet von Orbán Viktor am Dienstag, 14. Mai 2019
Hirdetés

A magyar miniszterelnök felidézte, korábban először Bill Clintonnal, majd George W. Bush-hal találkozott a Fehér Házban. Donald Trump más, mint ők:

„Másfajta vezető, erős vezető, világos fejű vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar.” Orbán Viktor elmondta, az amerikai elnök „Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett”.

„Az volt [Donald Trump] a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre Magyarország és az Egyesült Államok között. Azt hiszem, ma ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára. (…) Hajrá, magyarok!”

– összegzett a kormányfő.

Sikerült megerősíteni Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután hazatért Washingtonból, ahol előző nap Donald Trump amerikai elnökkel tárgyalt.

A kormányfő – az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán – a találkozót értékelve azt mondta: „jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején”. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és „ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk” – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor.

A miniszterelnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásról is ejtett néhány szót, úgy fogalmazva, hogy a magyaroknak kultúrájuk megőrzése a tét.

Szavai szerint ma Európát olyan emberek vezetik, akik „nagy hívei a kulturális önfeladásnak”, akik „nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát”, hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását.

Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál – mondta -, minthogy „azok maradjunk, akik voltunk”.

„Ezért olyan képviselőket akarunk küldeni az EP-be, akik nem pártérdekeket, egyik vagy másik pártcsaládot, hanem Magyarország nemzeti érdekeit képviselik majd ott, és ebben a kultúrának kiemelt, döntő szerepe lesz” – jelentette ki Orbán Viktor.

MTI