A klímavédelem fontos, de az árát a magyar családok helyett a klímarombolóknak kell megfizetniük // Climate…

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, May 25, 2021
Hirdetés

A kormányfő videójában elmondta: három fontos kérdést vitattak meg. A vakcinákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta: „Magyarország hónapokkal jár a többiek előtt”.

Az olaszok és a spanyolok kezdeményezésére megvitatták a migráció kérdését is, hiszen „ezrével érkeznek illegális migránsok az európai kontinensre”. Erről a jövő hónapban „mélységében és a döntések reményében” tárgyalnak majd. „Magyarország továbbra sem fogadja el, hogy mi vegyük át az illegálisan ide érkezett és beengedett migránsokat” – jelentette ki.

Hozzátette: a klímaügyben arról tanácskoztak, „ki fizesse a klímavédelem árát”.

Az egyik csoport szerint azt az üzemanyag, a benzin és a lakás adójának formájában az emberekkel kellene megfizettetni. A másik csoport – köztük minden közép-európai ország – azt mondja: a klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetniük, tehát viseljék a terhet a nagy cégek. Ez a vita a jövő hónapban folytatódik – közölte Orbán Viktor.

Korábban írtuk

ITM-államtitkár: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé

Magyarország jó úton halad az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegesség felé; a kormány klímastartégiája és akciótervei teljes összhangban vannak Brüsszel elvárásaival – jelentette ki Steiner Attila az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a belga fővárosban tett szakmai látogatásán.

Steiner Attila az MTI-nek elmondta: az uniós tagállamok vezetőinek Brüsszelben zajló csúcstalálkozójának témája egyebek mellett a tagországok klímavédelmi célkitűzéseinek elérése volt.

Az államtitkár egyeztetéseket folytatott brüsszeli székhelyű érdekvédelmi szervezetekkel és Kadri Simson energiaügyekért felelős biztossal, akivel áttekintették a hagyományos energiapolitikai kérdéseket, illetve arról is tárgyaltak, hogyan lehetne a megújuló energia magyarországi elterjedtségét növelni.

Hozzátette: a találkozók megerősítették, hogy Magyarország jó irányban indult el és halad a klímasemlegesség elérése felé. Az ITM államtitkára emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a kilencedik legjobb helyet érte el az EU-ban, amióta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es referenciaértékhez képest.

Arról is beszámolt, hogy brüsszeli látogatása során egyeztetett például az elektromos autók uniós ernyőszervezetének, az atomenergia érdekvédelmi, illetve a BusinessEurope, az unió legnagyobb munkaadói egyesületének képviselőivel a fenntartható zöld technológiák finanszírozásáról. Mint mondta, az EU nagy reformra készül a klímaszabályozás kapcsán, és Magyarország szempontjából az a legfontosabb, hogy a zöld átmenet költségeit továbbra is a legerősebben szennyező nagyvállalatok állják és ne a polgárok.

„Nagy terhet jelentene az állampolgárok számára, ha például a lakóházak kibocsátását is bevonnák a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe, ezt mindenképpen el akarjuk kerülni” – hangsúlyozta Steiner Attila.

MTI