Fotó: Orbán Viktor, Facebook (archív)
Hirdetés

„Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ügye, ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő!” – szögezte le a magyar kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte: az Európai Bíróság mindig is fontos része volt az Európai Unió „bonyolult gépezetének”. Mostanra viszont – mint megjegyezte – a bíróság ambíciói tovább nőttek.

„Kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának” – fogalmazott, hozzátéve: ez derül ki az Európai Bíróság elnökének nyilatkozataiból a február 16-án várható ítéletről, melyet a testület a Lengyelország és Magyarország által indított eljárásban hoz majd.

Úgy értékelt: a bíróság elnökének nyilatkozatai az Európai Unió történetének fontos dokumentumai lesznek. Mint írta: az Európai Unió Bírósága február 16-án arról hirdet ítéletet, hogy lehet-e politikai és ideológiai feltételekhez kötni a tagállamokat megillető pénzügyi forrásokat.

Orbán Viktor úgy véli, a főbíró nyilatkozatai nem sok kétséget hagynak afelől, milyen döntés várható. A bíróság elnöke szerint a luxemburgi bíráknak nem is az előttük fekvő ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell határozniuk. Másutt azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az ítélet az integráció következő fázisának alapjául szolgál majd – fejtette ki a kormányfő.

Korábban írtuk

A miniszterelnök szerint a február 16-ai ítéletből meg lehet majd tudni, hogy a bíróság föderális Európát tart kívánatosnak. „Ez nem nagy meglepetés” – jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve: „a bíróság, ha megakadni látta az európai integráció gépezetét, mindig a föderális berendezkedés felé lökte az EU-t: tudatosan szélesítette hatásköreit és aláásta a tagállami szuverenitás bástyáit”.

Ezek a döntések valójában nem jogi, hanem politikai döntések, ahol a jog csak a politikai akarat végrehajtásának az eszköze – szögezte le, hozzáfűzve: „a hang lehet Jákob hangja, de a kéz Ézsau keze”.

Orbán Viktor azt írta, hogy ez a tapasztalat felvet egy alapvető kérdést: „mégis kik az európai integráció jövőjének valódi urai?”.

A kormányfő úgy véli, a bíróság számára a minél szorosabb európai integráció célja minden más szempontot és értéket megelőz.

„Ők úgy gondolják, hogy a bírók és a bíróság a politikai döntéshozók helyébe léphet. Ők úgy gondolják, hogy nemcsak alkalmazzák a jogot, de alkothatják, fejleszthetik is. Ők úgy gondolják, rákényszeríthetik a tagállamokat, hogy az integráció következő fázisába lépjenek. Ők úgy gondolják, hogy az uniós intézmények gyámsága alá helyezhetik a tagállamokat azokon a területeken, ahol az uniónak nincsenek hatáskörei. Ők úgy gondolják, hogy ennek érdekében költségvetési zsarolás is bevethető”

– fejtette ki.

„Mi viszont úgy gondoljuk, hogy az európai integráció jövőjének urai a tagállamok és a tagállamok polgárai” – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: „mi vagyunk közös európai értékeink forrásai és végső letéteményesei”.

„Mi úgy gondoljuk, hogy egyedül a tagállamok és polgáraik dönthetnek arról, hogyan akarnak együttműködni, és milyen hatásköröket kívánnak közösen gyakorolni. Mi úgy gondoljuk, hogy a bíróság nem foszthat meg bennünket alapvető jogainktól. Mi úgy gondoljuk, hogy a bíróság nem teremthet a semmiből új uniós hatásköröket” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor viszont felhívta a figyelmet, hogy „ebben a küzdelemben a mi helyzetünk hátrányos”. Az uniós jog nem ad olyan eszközt, amit a bíróság politikai döntéseivel és a lopakodó hatáskörbővítéssel szemben használni lehetne – tette hozzá.

„Ezért a tagállamoknak közösen kell fellépniük jogaik védelmében” – szögezte le a miniszterelnök a Szamizdat 16. című írásában.