Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületében 2022. március 26-án

A kormányfő a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján tartott beszédében kiemelte: a magyarok pontosan tudják, hogy az a legjobb háború, amelyet sikerül elkerülni.

Hirdetés

Minél erősebbek vagyunk, annál kisebb az esély a háborúra

„Bismarcktól tanultuk még a 19. század végén, hogy minél erősebbek vagyunk, annál kisebb az esély a háborúra. És a vaskancellárnak igaza volt: minél erősebbek vagyunk, annál kisebb az esély, hogy belekeveredünk egy háborúba” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: tehát amikor hadsereget építünk, akkor „persze készülünk a legrosszabbra, de valójában utat nyitunk a kedvező jövő számára is.”

Orbán Viktor felidézte: már korábban azt mondta, hogy a biztonság lesz ebben az évtizedben a legfontosabb ágazat. „A legfontosabb feladat pedig ebben az évtizedben, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó, Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bármikor bevethető haderő álljon rendelkezésre” – jelentette ki.

Közölte: Magyarországnak szüksége van arra a minden korábbit meghaladó technológiai színvonalra, amelyet részben a szomszédságban a ZalaZONE, itt pedig ez a fegyvergyár szimbolizál.

Kitért rá: a német-magyar kapcsolatok „összevissza állnak, de abban reménykedünk, hogy most kisimulnak.” A politikai viszonyok bonyolultak, a gazdasági kapcsolatok azonban kiválóak, és most úgy látszik, hogy a politikai támogatás is meglesz a minél erőteljesebb gazdasági együttműködés mögé – értékelt.

Úgy látja, ez fontos Magyarországnak, nemcsak azért, mert Németország erős, hanem azért is, „mert a magyarok tudnak együttműködni a németekkel.”

A most átadott gyár lett a magyar hadsereg új mércéje

A miniszterelnök szerint a most átadott gyár lett a magyar hadsereg új mércéje, mert „olyan jó katonák kellenek, mint amilyen jók az eszközeink.” Ez nagy feladat a következő tíz évben a mindenkori magyar kormány és Magyarország számára – mutatott rá.

Arról is beszélt, hogy először az ember vásárol, aztán rájön arra, hogy jobb lenne, ha inkább gyártana, és most ebben a fázisban vagyunk. „De itt nem szeretnénk megállni, az lenne a jó, ha a fejlesztés, a tesztelés, a legjobb mérnökök és szakmunkások kiképzése is közösen valósulna meg a német barátainkkal” – mondta.

Úgy folytatta: az elmúlt hónapokban Európa jövője szempontjából az egyik legfontosabb döntést hozta meg a német kormány az ukrán-orosz háború hatására. Ez nem lehetett könnyű döntés, hiszen ez Németország újra felfegyverzéséről szól, de miután kitört a háború, és világos, hogy Európa békéjét és biztonságát a németek nélkül nem lehet garantálni, megtörtént a nagy változás, és a német hadiipar az egyik legfontosabb iparággá vált – magyarázta.

Közölte: ez az új realitás, ami óriási lehetőséget kínál a számunkra. Azonban a magyar-német együttműködés akkor kezdődött, amikor ez az iparág még inkább egy megtűrt iparág volt„, és ez jó esélyt ad arra, hogy az együttműködés tartós legyen – mondta.

A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, akinek a munkája lehetővé tette, hogy megvalósult a gyár. ”Jövő héten vasárnap meg nehogy otthon maradjanak!„ – zárta szavait Orbán Viktor.

Világos struktúrák körvonalazódtak

Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke felidézte, hogy három és fél évvel ezelőtt tárgyaltak először a magyar kormánnyal, és nagyon világos struktúrák körvonalazódtak. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszéléseken leszögezték, hogy meg kell védeni népeinket, országainkat, és ehhez védelmi képességre van szükség és nemzeti szuverenitásra.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke

Az együttműködés első célja egy beruházási program megvalósítása volt, ennek eredménye a Rheinmetall zalaegerszegi gyára, ahol három hónap leforgása alatt megnyitjuk a világ legmodernebb katonai páncélos járművét készítő gyártósorát. Elsőként Lynx gyalogsági harcjárművek készülnek Zalaegerszegen – ismertette a német cég elnöke.

Úgy fogalmazott: a világ megváltozott az elmúlt három hétben, és arról a német kormánnyal is tárgyaltak, hogy erre a beruházásra szükség van.

Armin Papperger hozzátette: más magyarországi programjaik között szerepel lőszergyár építése is, amivel szintén haladnak, mert sokkal több lőszerre, robbanószerre van szükség.

A zalaegerszegi harcjárműgyár műszaki átadásán jelen volt mások mellett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, valamint Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Korábban írtuk