Mint írja, a Fidesz a magyar emberek érdekeit szolgáló összefogásban részt veszünk, az emberek elleni összefogásban viszont nem. Így tettünk például a bankmentő csomag megszavazásakor, mivel arról úgy gondoltuk, hogy mégha nem is a legjobb megoldás, de végső soron az emberek érdekét szolgálhatja, ezért támogattuk.

A költségvetés elfogadásával a kormány végleg szembe fordult az emberekkel. Ez a megszorító költségvetés az emberekre hárítja a válság minden következményét. Ez a megszorító csomag nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a szocialista párt érdekeit. A kormány és a szocialista párt az emberekkel szemben áll – szögezi le a kabinetfőnök.

Mint kérdezi, hogyan bízhatnának az emberek azokban a szocialista politikusokban, akik éveken keresztül a szemükbe hazudtak, akik ilyen mély válságba sodorták az országot? Bennük már nem bízhatunk. A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett találkozóra Orbán Viktor nem megy el, mert világossá szeretnénk tenni, hogy van más út, lehet másképp kezelni a válságot, nem az emberek ellenére, hanem az emberek érdekeit megvédve.

A magyar kormány félrekezelte a válságot, amikor a sikeres európai megoldás helyett a brutális megszorításokat választotta. Így ma már nem is a válság, hanem annak súlyos félrekezelése jelenti az igazi veszélyt Magyarországra – írja.

Ismételten felszólítjuk a kormányt, hogy ne menjen szembe Európával, és a brutális megszorítások helyett lépjen arra a sikeres útra, amelyen a kontinens kormányai valamint jegybankjai járnak, vagyis növekedési programmal, adó- és kamatcsökkentéssel segítse az embereket, valamint a vállalkozásokat.

Éppen ezért, nem újabb média- és PR-eseményre, hanem az emberek oldalán álló, cselekvőképes kormányra van szükség – zárul a dokumentum.

Orbán: A cinizmusnak is van határa

Azért a cinizmusnak is van határa – így értékelte a hírTV Rájátszás című műsorában Orbán Viktor azt a meghívást, amit a miniszterelnöktől kapott. A Fidesz elnöke a szocialista kormány gazdaságpolitikáját egy zsebtolvaj tudásához hasonlította, mert az emberek zsebében az is tud turkálni. Orbán Viktor nem tartja megfutamodásnak azt, hogy nem hajlandó találkozni Gyurcsány Ferenccel.

A Fidesz elnöke a Hír Televíziónak adott év végi nyilatkozatában elmondta: körbetelefonálta a párt elnökségét, és egyöntetű volt a válasz: azért a cinizmusnak is van határa, mert azt nem lehet eljátszani, hogy elfogadnak egy költségvetést, a kormány az ellenzék ellenvetéseit figyelmen kívül hagyja, majd pedig felhívják az ellenzék vezetőjét azzal, hogy szeretnének együtt fényképezkedni.

Orbán szerint ideje lenne már véget vetni ennek a látványkormányzásnak. A Fidesz elnöke is számít azokra a vádakra, hogy a Fidesz összefogás ellenes, de ez nem igaz, az értelmes együttműködés szükséges a pártok között, de a kormány által szorgalmazott összefogásnak az a célja, hogy a megszorításokat együttesen az emberekre terheljék. A Fidesz szerint az összefogás abban állna, hogy a kormányon lévők ismerjék el, hogy ez a politika megbukott, a megszorítások helyett egy másik gazdaságpolitikára lenne szükség.

Orbán Viktor szerint Európában senki sem követi a megszorítások útját. A Fidesz programjának sarokpontja az, hogy az országból hiányzik egymillió munkahely. Ebből a pontból lehetne elindulni, és lehetne kimozdítani mindent. A Fidesz elnöke emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás után megszűnt 1,5 millió munkahely, és ebből egymillió még mindig hiányzik. Ha ezek létrejönnének, akkor a befizetések orvosolnák az államadósság és az államháztartás bajait, a megszorítás pedig csak a munkanélküliséget növeli.

A kormányzat költségvetési átcsoportosításairól a Fidesz elnökének az a véleménye, hogy ezekről újabban háromnaponta szoktak sajtótájékoztatókat tartani, de például az uniós pénzeket már nem tudták lehívni. Orbán szerint a lényeg az, hogy olyan költségvetést fogadtak el, ami növeli a munkanélküliséget. Ez a régi szocialista módszer: ha bajt látnak, akkor benyúlnak mindenki zsebébe és elveszik a pénzt. Ennyi tudással még a zsebtolvajok is rendelkeznek – mondta a Fidesz elnöke.

Orbán szerint az adócsökkentés hatásairól lehet vitatkozni. A pártelnök a szlovák és a román példát említette, ahol az adócsökkentés már fél év alatt jóval több állami bevételt eredményezett, mint a magasabb adó. Az is problémát jelent, hogy a magas adók mellett a magas kamatok miatt a vállalkozók nem tudnak hiteleket felvenni. A 2010-es polgári kormánynak ezért az első lépése lenne az adók és a jegybanki alapkamat csökkentése és a kis- és középvállalatok támogatása.

Arra a kérdésre, hogy elköltené-e az IMF-hitelt, Orbán Viktor úgy felelt: attól függ mire. „Ha a kamat terhelését tekintve olcsóbb, mint amelyet más eszközökkel el lehet érni, akkor igen, mert ebből kell kiváltani a meglevő hiteleket” – magyarázta. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a hitelfelvétel következményeként most 16-17 hónapig külső forrásból bár, de biztosított az államadósság fizetése. Ezért most bátrabb gazdasági lépéseket lehetne tenni, meg lehetne próbálkozni például radikális adócsökkentéssel. Később ugyanis – amikor vissza kell fizetnünk a hitelt -, szűkebbek lesznek a lehetőségek is – magyarázta.

Orbán Viktor szerint egyre több ember ébred rá, hogy a kormány alkalmatlan a bajok orvoslására. „Meghirdettek egy hazugságokkal teletűzdelt politikát, és továbbra is ezt erőltetik” – mondta. Hozzátette: ezért egyre többen jönnek rá, hogy ez a politika rossz, és egyre többen veszítik el a hitüket benne. „Amikor az eszünkkel nem támogatunk egy politikát, és a szívünkkel nem hiszünk benne, akkor az a politika összeomlik” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán az SZDSZ-t „vakbélnyúlványnak” nevezte, arra célozva, hogy a kormányról való leválása teljes kudarccal végződött. Hozzátette azonban: nem volt felesleges tárgyalni a párttal, mert már régóta nem volt velük semmilyen kapcsolat.

A volt miniszterelnök kiemelte: Magyarország számára az igazi veszély nem a válság, hanem a hétfőn megszavazott 2009-es költségvetés, és azok a bajok, amelyek abból származnak, hogy a kormány félrekezelte a válságot. „Az a politika, amely azt gondolja, hogy a pénzügyi egyensúly érték, hibás. Önmagában ez csak egy mutató, az a fontos, hogy mi van mögötte” – fogalmazott. Hangsúlyozta: azért nincs pénz a gazdaságban, mert a kormány egymillió embernek nem képes munkát adni, és gúzsba köti a vállalkozókat. „A bajból csak a gazdasági tevékenység növekedése révén lehet kikerülni” -tette hozzá.

(fidesz.hu, hirtv.hu)