Ott vagyunk, ahol 1998-ban – jelentette ki Orbán Viktor. Mint fogalmazott, Magyarország „kivéreztetett ország, a szocialisták tönkretették”. A Fidesz elnöke kijelentette: rendbe és élhetővé kell tenni Magyarországot. Mint rámutatott, hatvan év óta kétszer négyéves megszakítással baloldali vezetés van az országban, történelmi léptékben vallottak kudarcot.

Bebizonyosodott, ha valaki jelentős fordulatot akar végrehajtani, az szellemi előkészítés nélkül nem megy, a változáshoz sok szellemi munkára van szükség – utalt Orbán Viktor a Jövőkép című, most bemutatott tanulmánykötetre. Később hozzátette: általában az a felfogás, hogy csak a neoliberális gazdasági iskolának vannak hívei Magyarországon, ám ez nem így van.

Ha nem egyszerűen csak kormány- és hatalomváltásra, hanem korszakváltásra van szükség, akkor ahhoz fontos a szellemi előkészítés.

Olyan időkben kell rendbe tenni Magyarországot, amikor pénzügyi válság is sújtja a világot. Új világ formálódik, „ebben az új világban senkinek sincs előre kibérelt helye”, mindenkinek meg kell küzdenie a pozíciójáért.

Van-e jövője Magyarországnak? – tette fel a szimbolikus kérdést a polgári kormány miniszterelnöke. A könyv erre keresi a választ, és nagyon jó, hogy a kötet nem a válságról szól. Orbán szerint ha valaki gödörben van, nem sajnálkozni kell, hanem azon gondolkodni, hogyan lehet a gödör aljáról kijönni. Orbán kijelentette: Magyarország jövője azon múlik, képesek vagyunk-e megújulni, nem válságkezelésre van szükség, mert az csak konzerválja a válságot. Magyarország jövője a teljes megújulásban rejlik.

Kérdés, hogy milyen erőforrásokat tudunk ennek a megújulásnak a szolgálatába állítani. Emlékeztetett: korábban volt a vas és acél országa, ezután pedig jött az a felfogás, hogy „mások pénze fog fölemelni”. Itt az ideje, hogy használjuk a józan eszünket – jelentette ki Orbán. Erőforrásaink közé sorolta a mezőgazdaságot, föld alatti és felszíni vizeinket, a tudást és egy új geopolitikai gondolkodást. Úgy folytatta: nemhogy a politika, de a gazdaság sem működik erkölcs nélkül.

Orbán a jelenlegi helyzetről elmondta: a miniszterelnök elismerte, hogy megbukott, és most a válságkezelő Mekk mester szerepét keresik. Komoly, felelős ember ebben nem vesz részt – tette hozzá. A Fidesz elnöke bizakodásra okot adónak nevezte, hogy sokan a legnagyobb csábításnak is ellenálltak. „Vissza kell állítani a politikai felelősséget az országban” – mondta Orbán. A volt miniszterelnök szerint véget kell vetni annak, hogy egyesek miután az országot tönkretették, visszamenjenek az üzleti életbe, és semmiféle felelősséget ne viseljenek az általuk elkövetett tettekért. Meg kell teremteni a jogi környezetet, hogy ezt a magatartást megakadályozzuk – mondta el Orbán.

Matolcsy: Szakítani kell a neoliberális közgazdaság-tudománnyal

Az elmúlt húsz év tanulsága alapján kijelenthetjük, hogy húsz évet kell újjáépítenünk – jelentette ki Matolcsy György a Jövőkép című kiadvány budapesti bemutatóján pénteken. A közgazdász szerint szakítani kell a neoliberális közgazdaság-tudománnyal – mondta el a helyszínről az MNO tudósítója. Bővebben a Magyar Nemzet Online-on

Itt az ideje, hogy új jövőképet alkossunk – mondta Matolcsy a Jövőkép című kiadvány budapesti bemutatóján pénteken. „Ismételjük meg a tíz évvel ezelőtt megjelent polgári Magyarország közgazdaságtani művet!” – tette hozzá. Ezt a kötetet egy év alatt 75 közgazdász és társadalomtudós alkotta meg.

Matolcsy szerint az elmúlt húsz év tanulsága alapján kijelenthetjük, hogy húsz évet kell újjáépítenünk. Véleménye szerint a 30 éve indult neoliberális piaci iskola okozta a mai gazdasági válságot. Matolcsy egy másik évfordulóra is felhívta a figyelmet, miszerint 1949-ben indult el a német szociális piacgazdasági modell, amely felvirágoztatta az elvesztett világháború után Németországot. A közgazdász utalt arra is, hogy az 1929-ben kezdődő világgazdasági válság hatásai még tíz évvel később is érződtek az Egyesült Államokban, amire példa, hogy 1939-ban még 25 százalékos volt a munkanélküliség. Matolcsy kijelentette: szakítani kell a neoliberális közgazdaságtannal, amely legjobban az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát sújtja.

A közgazdász úgy vélte, Magyarország még náluk is nagyobb árat fizet a mostani gazdasági válságban. Ennek két oka van – mondta a Fidesz politikusa –, a korlátlan neoliberalizmus és a 2002 óta tartó szocialista megoldások visszahozása. Két válság, két közgazdasági iskola bukása áll emögött – tette hozzá. Matolcsy az európai szociális piacgazdaságról elmondta, hogy értékei nagy részben megőrzendők, de változtatásokra van szükség. A változtatásokról elmondta: több versenyre van szükség a piacon, több versenyre a tudásban, de ezek mellett a szolidaritást mindenképpen meg kell őrizni.

Matolcsy négy pontban foglalta össze, milyen politikát kell folytatni Magyarországon. Az első elem: szabadjára kell engedni az egyéni kezdeményezéseket. A második pontról a közgazdász kifejtette, hogy az individualizmus mellett egy okos, karcsú, jól működő állam kell. Matolcsy szerint tudnunk kell, hogy merre halad a világ, ezért a regionalizációra és a kistérségek megerősödésére van szükség. Utolsó pontként elmondta: több gyerekre és az erkölcs megerősítésére van szükség. A szakember bejelentette, hogy Jövőkép.hu címen internetes oldalt indítanak, ahol várják a hozzászólásokat.

(MNO)