Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

– Hogyan értékeli a mostani folyamatokat?

– Fontosnak tartom, hogy a politikai és vallási vezetők érzékenyek maradjanak minden valós társadalmi probléma iránt, de azt legalább annyira lényegesnek gondolom, hogy ne legyenek részrehajlóak az emberi jogokat illetően.

– Ez hogyan vonatkozik a tusványosi beszédből kiragadott mondatokra?

– A magyar miniszterelnök tette a legtöbbet a rendszerváltás után a kirekesztés ellen, és nem mér kettős mércével: az antiszemitizmussal, rasszizmussal szemben ugyanúgy fellép, mint a keresztényellenes, magyarellenes megnyilvánulásokat illetően.

Korábban írtuk

– Vajon miért voltak olyan elnézőek a Jobbikkal szemben a kormányfőt most kritizálók? Nemrég például a zsidók listázását szükségesnek tartó Gyöngyösi Márton lett a párt elnöke…

– Mert álszent, a hatalomért és a pénzért akár az ördöggel is frigyre lépő opportunisták, és mert valójában a szélsőbal – Magyarországon a Gyurcsány vezette ellenzék – és a szélsőjobb számos kérdésben egyetért. Megjegyzem 2012. decemberének második napján több ezren tiltakoztak a jobbikos Gyöngyösi Márton a zsidók listázására vonatkozó kijelentése ellen. A Kossuth téri demonstráción felszólalt Bajnai Gordon, aki úgy gondolta, hogy „a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal.” Az Országgyűlés akkori szocialista alelnöke, Ujhelyi István botrány kirobbanását követően sárga csillaggal tiltakozott a Parlamentben jobbikos politikus szavai ellen, így tett Vadai Ágnes és Varju László is a Demokratikus Koalíció részéről. A szavak és a gesztusok politikai következetlensége örkényi történetbe illő. Az eseményen felszólalt Rogán Antal is, aki mint a nagyobbik kormánypárt akkori frakcióvezetője, későbbi miniszter az ordas eszmék terjesztőit azokhoz hasonlította, akik – Pilinszky János egysorosát idézve – azt mondják nekünk: Táblára írva nyakadba akasztjuk történeted. Nem engedhetjük, hogy mindaz, ami a történelemkönyvek legsötétebb oldalaira tartozik, megismétlődjön, nem akarunk együtt élni alantas rasszista megnyilvánulásokkal és mondatokkal, hangsúlyozta Rogán Antal.

– Azt mondta, a szélsőbal és a szélsőjobb számos kérdésben egyetért. Mire utal ezzel?

– A német baloldali elithez hasonlóan az amerikai baloldal is elfordult például Izraeltől, a zsidó államot elsőként elismerő Truman rá se ismerne a Demokrata Pártra – erről számol be magyar sajtóbeszámolók alapján a New York Post. A cikkben leírtak szerint a Demokrata Pártban egyre erősebb az Izrael-ellenes hangulat, különösen a más témákban is szélsőséges balszárnyon, a mérsékeltek pedig nem mertek szót emelni ellenük, még akkor sem, ha megjelenik az antiszemitizmus. Az úgynevezett „új antiszemitizmusról” folytatott viták során felmerült a kérdés, hogy a németországi zsidókkal szembeni ellenségesség ma elsősorban a migrációs hátterű személyekre vezethető vissza. Németországban ugyanis az elmúlt években számos antiszemita esemény történt, amelyek során az elkövetők arab és/vagy muszlim háttérrel rendelkeztek. Aki ezzel szemben fellép – ahogy ezt Tusványoson Orbán Viktor tette –, az valójában a zsidó-keresztény civilizációt védelmezi.