Fotó: MTI/Soós Lajos, illusztráció

Orbán Viktor történelmi legitimitással és felhatalmazással Magyarország leghosszabb ideig kormányzó miniszterelnöke lehet.

Fotó: MTI/Soós Lajos, illusztráció

Már az előző ciklusban is minden idők harmadik leghosszabb ideig kormányzó magyar miniszterelnökévé lépett elő Orbán Viktor, azonban a vasárnapi választáson aratott elsöprő győzelem után a ciklus végén történelmi rekorder lehet a magyar kormányfő – írja a Figyelőben Deák Dániel politológus.

Ez a teljesítmény – mint írja – magyar és európai viszonylatban is példa nélkülinek számít, hiszen eddig egyetlen pártcsalád sem kapott egymás után háromszor kétharmados felhatalmazást a modern történelemben. A magas részvétel pedig tovább erősíti mindezt. Ez pedig hatalmas versenyelőnyt jelent a koalíciós válságokkal küzdő nyugat-európai országokban, hiszen az önálló kormányzással hatékony és gyors válasz adható a felmerülő problémákra. Ez tette lehetővé, hogy 2015-ben a világon elsőként tudott választ adni az Orbán-kormány és megállította az emberáradatot.

Az európai hatással kapcsolatban a szakértő kifejtette, hogy Orbán Viktor Angela Merkelhez hasonlóan olyan vezetővé vált a kontinensen, aki a legnagyobb tapasztalattal rendelkezik, így jobban oda fognak figyelni a szavára. Ez pedig hatalmas fegyvertény a júniusi EU-csúcs előtt, ahol majd hazánkra akarják majd erőltetni a kötelező kvótát.

Az elemző rámutatott, hogy az eredményezte az ellenzék csúfos vereségét, mert állt ki a magyarság és a magyar érdekek mellett, hanem különböző külső gazdasági és politikai érdekkörök akaratát próbálta végrehajtani. Ez – mint mondta – az baloldaltól 2010 előtt sem volt idegen, de a Jobbik is beállt ebbe a sorba. Ezzel pedig új törésvonal jött létre a magyar belpolitikában: a nemzeti és globalista.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatja el a Figyelő honlapján.

(figyelo.hu, demokrata.hu)