Az országgyűlési választások első fordulója az irányról szólt, merre menjen Magyarország, legyen-e változás; a második forduló az egységről szól. Minél nagyobb az egység, annál közelebb a siker – mondta Orbán Viktor. Úgy látja, vasárnap az is kiderült, hogy a magyar demokrácia stabil, jól vizsgázott, megvédte saját magát. Mint mondta, ilyen gyalázatos kormányzati teljesítmény, fájdalmas kormányzati évek után, amelyet az ország maga mögött tud, nagy teljesítménynek tartja, hogy a magyarok a demokrácia mellett szavaztak. „Úgy döntöttek a kormány menjen, a demokrácia pedig maradjon” – fogalmazott.

Orbán Viktor a választás első fordulójában történt „szavazatszámlálási malőrről” megjegyezte, több mint szegénységi bizonyítvány, hogy oda jutott az ország 2010-re, hogy már a szavazatokat sem tudja összeszámolni. A tegnap este történtek azt mutatják, hogy Magyarország szétesett, szétcsúszott, a működésképtelenség határára sodródott.

A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje újságírói kérdésre válaszolva, miszerint mikor alakulhat meg az új kormány, elmondta, a magyar alkotmányosságnak van egy rendje, amelyet tiszteletben kell tartani. Egyrészt még senki sem kérte fel kormányalakításra, másfelől a választás még nem zárult le, ezért kormányról beszélni „illetlenség, neveletlenség”.

A párt elnöke nyilatkozott a kétharmad kérdéséről is. Mint mondta, egy ország három harmadból áll. Az a politikus, aki kétharmadra törekszik, nem tud figyelni az egész országra. Kifejtette, hogy vannak olyan fontos ügyek, amelyekhez egység kell. Ilyen például a kisebb parlament, az önkormányzati szintek kérdése vagy az elszámoltatás.

Elmondta, hogy a kettős állampolgárságról a parlament fog majd dönteni. Hasonlóan 1998-hoz, amikor mielőtt a kormány megalakult volna a parlament már néhány törvényt megalkotott, illetve kezdeményezett. Most is megtörténhet, hogy a parlamenti többséget összefogó képviselőcsoport összerakja az első törvényalkotási menetrendet. Ebben fontos, szimbolikus kérdések kaphatnak helyet, így a kettős állampolgárság is.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az elkövetkező két hétben, a még nyitva maradt mandátumokért mindenkinek dolgoznia kell. Azoknak is, akik már egyébként nyertek az első fordulóban.

Szavai szerint nincs idő, ezért nincs lehetőség száz napokban gondolkodni, türelmet kérni. Munkába kell állni. A Fidesz elnöke a gazdaság szempontjából három fontos lépést sorolt fel. Elsőként az adócsökkentést, másodikként az „átfogó támadást” a bürokrácia ellen, illetve hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. Hozzátette, hogy szükség lenne kormányzati irányítási reformra is, mert egy hatékonyan működő állam versenyelőnyt jelent. Hangsúlyozta nélkülözhetetlen Magyarország versenyképességének nagyságrendekkel történő javítása, mégpedig úgy, hogy közben a szociális biztonságot is megerősítik. A Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában a gazdasági növekedés áll.

Elmondta, hogy az IMF és az Európai Unió képviselőivel konzultációkat folytatnak, de felhatalmazás híján semmilyen megállapodást nem tudnak kötni. Vélemény szerint a gazdaság nemcsak gyenge lábakon áll, de óriási bizalmatlanság és bizonytalanság is jellemzi. Ebből a helyzetből csak akkor tudják kivezetni az országot, ha minél több megállapodást kötnek minden lehetséges piaci és nem piaci szereplővel.

Újságírói kérdésre válaszolva, elmondta nem áll szándékukban eltolni az önkormányzati választásokat. A miniszterelnök-jelölti vitával kapcsolatban, időt kért annak átgondolására, hogy van e még értelme, illetve miről is vitatkoznának.

Rámutatott, hogy oligarchikus, érdekcsoportokat szolgáló kormányzás zajlott Magyarországon, és az állam onnan vonult ki ahonnan nem kellett volna. Egyértelmű – tette hozzá -, hogy őrző-védő szolgálatokra, pénzért megvásárolható biztonságra nincs szüksége az országnak. Elmondta, már készen állnak azok az intézkedési tervek, amelyek révén az ország különböző pontjaira rendőröket fognak vezényelni, és ennek a pénzügyi háttere is meg van.

(orbanviktor.hu)