Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Budapest, 2022. október 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j9) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j10) a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j8), Nagy István agrárminiszter (j7), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j6), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezetõ államtitkár (j4), Kovács Gyula, Magyarország üzbegisztáni nagykövete (j3), Hóvári János, a Türk Nyelvû Államok Együttmûködési Tanácsa magyarországi képviseleti iroda vezetõje (j2) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje (j).
Hirdetés

A miniszterelnök a tárgyaláson kifejtette: Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra. Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt – mondta.

Elhangzott: Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg; ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a Magyar-Üzbég Üzleti Tanácsnak. Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára. A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

Korábban írtuk