Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Mikulás Dzurinda pénteken megjelent levelében úgy fogalmazott: „Viktor, tudom, aggódsz amiatt, hogy a politikai családunk – az Európai Néppárt (EPP) – nem karolja fel maradéktalanul a hagyományos, keresztény értékeit. Bár én nem osztom ezt a felfogást, elfogadom, hogy te így érzel. Én is aggódom amiatt, hogy mennyire megosztóvá vált a pénzügyi zavarok, a váratlan migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás kihívásaira való közös európai válaszok meghatározása és valóra váltása. De, Viktor, te alábecsülöd a vitát, ami jelenleg folyik az EPP-ben ezekről az alapvető kérdésekről”.

A volt szlovák kormányfő hozzátette: a Wilfried Martens Központban, az „EPP politikai agytrösztjében”, 2016 óta egy más típusú Európát ajánló kezdeményezést szorgalmaznak, céljuk egy erős, globális Európa, amely nem a mélyebb integráció minduntalan hangoztatásán, hanem inkább a szubszidiaritás elvén alapul, amely „a katolikus szociális doktrína egyik alapvető politikai, jogi és társadalmi elve”. Ez az „Új európaiság” a decentralizáció és a verseny ösztönzésére, és nem a centralizációra és harmonizálásra épít – tette hozzá. „Kifejezetten elítélendőek a demokraták arra irányuló kísérletei, hogy az EU intézményeit a liberális értékeknek a konzervatívabb tagállamokra való rákényszerítésére használják fel, mivel ez károsan hat az egységes Európa létrehozására” – idézett kezdeményezésükből Mikulás Dzurinda.

A volt szlovák kormányfő kitért Orbán Viktor tervezett római látogatására is, melynek apropója „egy konferencia, ahol Salvini úrral együtt mondasz beszédet. A mind a kettőtök iránti kellő tisztelettel feltételezem, hogy nem tudtok majd működőképes válaszokat adni korunk döntő fontosságú problémáira. A nemzeti konzervativizmus jelszavai nem lesznek a segítségedre abban, hogy megoldásokat találj olyan kérdésekre, mint a migráció és az éghajlatváltozás” – írta. Dzurinda ehelyett azt javasolta Orbán Viktornak, hogy április 2-án vegyen részt Athénban egy, a migrációról szóló magas szintű konferencián.

Orbán Viktor a személyes honlapján vasárnap nyilvánosságra hozott válaszlevelében azt írta: megörvendeztette volt miniszterelnök kollégája levele. „Örömmel látom, hogy nem veszett ki az európai politikából a szlovák virtus. Jó látni, hogy még ma is lelkesítenek azok az eszmék, amelyek miniszterelnökökként összekötöttek bennünket. Te ismersz bennünket, magyarokat, ezért tudhatod, hogy a leveledben megjelölt értékek, mint az erős Európa, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a verseny ösztönzése, a katolikus szociális doktrína, a liberális ideológia terjesztésével szembeni fellépés mind zene a magyarok füleinek” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: „örülök, hogy életjelet adtál magadról, és ismét megjelentél a magyar politika horizontján”.

A magyar kormányfő megköszönte az invitálást az athéni tanácskozásra.

„Ismered a véleményemet, miszerint Európa eszménye három dombról származik: az Akropoliszról, a Capitoliumról és a Golgotáról. Képzelheted hát örömömet, amelyet meghívásod okozott” – írta, hozzátéve ugyanakkor: „milyen kár, hogy pártunk, a Fidesz a keresztény értékek konzekvens képviselete érdekében arra kényszerült, hogy fölfüggessze a néppárti tagságát. Nem tudom, hogy ilyen körülmények között szabad-e Neked meghívnod engem Athénba. Ha igen, számíthatsz rám. Viszlát az Akropoliszon!” – zárta a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnökének írt válaszlevelét Orbán Viktor.