Hirdetés

Jakab Péter (Jobbik) azt mondta, a miniszterelnök láthatóan nem tudja megoldani a koronavírus-válságot. Szerinte csak olyan beszélhet a dolgozók és a munkaadók egymás közti megegyezéséről, aki soha életében nem dolgozott a parlament falain kívül. „Günthert nem a magyar melós érdekli, hanem a profit” – fogalmazott, hangsúlyozva: tömegével mennek tönkre vállalkozások, és tömegével kerülnek utcára „melósok”. Ha nem tudnak mit kezdeni a bajba jutott magyarok tömegeivel, akkor mihez kellett a „felhatalmazási” törvény? – kérdezte.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: Magyarországon egy olyan gazdasági rendszer működik, amelyben a munkaadók és a munkavállalók meg szoktak egymással állapodni, például a minimálbér kérdésében is. A Jobbik felfogását osztályharcosnak minősítette, mert „egymásnak akarja fordítani a munkaadókat meg a munkavállalókat”. „Azt értem, hogy önök most, hogy egy baloldali egységbe tömörültek a baloldali pártokkal, miről beszélnek, de a mi felfogásunk szerint nem osztályharcra, hanem megegyezésekre van szükség a gazdaságban” – mondta.

Arról is beszélt, válság idején vádaskodás helyett a legfontosabb az ország érdeke volna. Ám a Jobbik egyetlen percig sem azt nézte, mi Magyarország érdeke, fittyet hányt arra a közvélekedésre, hogy a válság idején összefogásra, nem pártpolitikára van szükség. Az elmúlt másfél hónapban a Jobbik csak egy dolgot bizonyított be: ha az ország bajban van, a Jobbikra nem lehet számítani – mondta a kormányfő.

Jakab Péter viszonválaszában úgy fogalmazott: a korlátlan hatalomhoz korlátlan felelősség is társul. „Az ön eddigi felelőssége: másfél hónap alatt 51 ezer munkanélküli” – mondta a miniszterelnöknek. Miközben magyarok tömegei mennek tönkre, a kormányfő veje, 2 milliárdból építhet jachtkikötőt, Mészáros Lőrinc pedig 20 milliárdból élményparkot. „Most nem a családdal kell szolidárisnak lenni, meg a haverokkal, hanem a nemzettel” – fogalmazott, „Mészáros-adó” bevezetését sürgetve azokra, akik „az elmúlt években kormányzati hátszéllel lettek piszok gazdagok”. Szerinte ebből munkahelyek tömegeit lehetne megmenteni.

Orbán Viktor úgy reagált: Magyarországon a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyet „kilóra megvettek”. „Tehát ha mégis úgy gondolják, hogy szeretnének közadakozni, akkor beszéljék meg a gazdáikkal, hogy mégis hogyan, miképpen” – mondta a Jobbik frakcióvezetőjének. Hozzátette: ha azonban ezt nem találnák elégségesnek, akkor az „újdonsült szövetségeseik vörösbáróival is válthatnának néhány szót”. Úgy fogalmazott: a Jobbik régóta a baloldal szekerét tolja, valójában a Jobbik már nem is Jobbik, hanem „Ballik”, és Jakab Péter vezetése alatt vált véglegesen baloldalivá.