Hirdetés

Harangozó Tamás (MSZP) azt tudakolta, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámának közepén a kormányfő normális dolognak tartja-e, hogy a Országos Kórházi Főigazgatóság ötmilliárd forint értékben semmisített meg a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-teszteket.

Szerinte ezt a nagyjából egymillió darab tesztet ingyen kellett volna odaadni például az oktatási intézményeknek, vagy azoknak az embereknek, akiknek jogszabály írja elő a teszt elvégzését.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „a PCR-teszt semmin sem segít, csak az oltás segít”. Mindenkit arra kért, hogy biztassa a magyar állampolgárokat arra, oltassák be magukat, vegyék fel a harmadik oltást is.

Közölte, jó lenne, de lehetetlen olyan készletgazdálkodást kialakítani, amikor semmit sem kell megsemmisíteni. Kifejtette: szinte mindenből kell valamennyit megsemmisíteni, amikor ugyanis többmilliós tételekkel dolgoznak – ideértve a vakcinákat is – mindig van olyasmi, ami kifut, kiszalad és ezért meg kell semmisíteni.

Korábban írtuk

Hozzátette: a védekezésnek az a lényege, hogy legyen mindenből elegendő. „Van mindenből elegendő. Van kórházi ágyból, van lélegeztetőkészülékből, van vakcinából és van PCR- és gyorstesztekből is elegendő, jut mindenkinek” – fogalmazott.

Harangozó Tamás viszonválaszában egyetértett azzal, hogy az oltás a legfontosabb és arra kért mindenkit, oltassa be magát.

Kitért arra, hogy a Magyarországnál egy kicsivel kevesebb lakosságszámú Ausztriában 12 ezren haltak meg, míg Magyarországon 36 ezren és Ausztriában ingyenes a teszt.

Orbán Viktor azt mondta, a képviselő valótlanságokat állít, mivel ha azonos módszerrel nézik az egészségügyi statisztikákat, akkor Magyarországnak nincs szégyenkeznivalója.

A miniszterelnök megvédte az orvosokat, ápolókat attól a feltételezéstől, hogy a kezelés hiányosságai miatt halnak meg olyan sokan az országban.