A Századvég Alapítvány felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban a következő négy évben is, míg Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 41 százaléka támogatná. A válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék.

Hirdetés
Fotó: Századvég

A Századvég lakóhely szerinti bontásban is megvizsgálta a miniszterelnöki preferenciákat: a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje Budapesten népszerű, ugyanakkor a vidéki szavazókat kevésbé tudja sikeresen megszólítani.

A közvélemény-kutatás eredményeiből kiderül: Márki-Zay Pétert a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken 42 százalék, a városok és falvak lakossága körében pedig 37-37 százalék.

Ezzel szemben Orbán Viktor újraválasztását a megyeszékhelyeken élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek pedig az 54, illetve 56 százaléka támogatná. A jelenlegi miniszterelnököt a fővárosiak 38 százaléka látná szívesen az ország élén a 2022-es választásokat követően is.

Karácsony Gergely idén májusban jelentette be hivatalosan jelöltségét. 2021 májusában, a Századvég méréseinek tanúsága szerint, 50-42 arányban maradt le Orbán Viktor kormányfőtől a kétszereplős miniszterelnök-preferencia akkori mérési eredményei szerint. Karácsony Gergely kedvezőbb pozícióból indult, mint most Márki-Zay Péter. A főpolgármester a nyár folyamán veszített támogatottságából, és végül jelöltként visszalépett. A többszereplős kormányfőpreferencia-mérések eredményei minden esetben azt jelezték, hogy Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ahogy az az előválasztás első fordulójában is kiderült, külön-külön nem, csak együtt birtokoltak több voksot, mint Dobrev Klára.

A kutatás eredményei IDE KATTINTVA, a Századvég oldalán érhetők el.

Korábban írtuk