A látogatók egy egész hétvégén át, március 11-13. között gyönyörködhetnek majd a színes virágokban – és ahogy azt már megszokhatták, meg is vásárolhatják a nekik legjobban tetsző csodálatos növényeket, melyeket magyar, tajvani, argentin, ecuadori, venezuelai és német kereskedők kínálnak óriási választékban.

Az idei kiállítás „sztárvendége” a szamurájok kincse, a japán szellő orchidea lesz. Ez az apró, szerény növény évszázadokon keresztül a Japán Császárság legbecsesebb növényének számított. Nagyra értékelték kellemes illatát, és szép küllemét. Japánban ezt a kis ékszert „Fu-ran-nak” – szellő orchideának nevezték el.

Számos történelemkönyv utal e kis növény és a szamuráj kultúra szoros kapcsolatára. A szamuráj harcosok ezért az orchideáért megmászták a legmagasabb, legveszélyesebb hegyormokat, kedvesük, vagy a császári udvar iránti hódolatuk, odaadásuk jeleként. A szamurájok nem csak az életüket kockáztatták ezekért az apró, kedves növényekért, de termesztették is őket. Szemükben ez a gazdagság és nemesség jelképe volt.

Azért, hogy megszerezzék, száz mérföldeket tettek meg veszélyes körülmények között, így a növény a bátorság és a hősiesség szimbóluma is lett. A Neofinetia falcata, a szellő orchidea még napjainkban is kiemelt helyet foglal el a Japán Császárság botanikus kertjeiben – egy másik, hősies kor emlékét idézve.

A szellő orchidea azonban csak egyike lesz a tavaszi fesztivál látványosságainak, ahol a virágok szerelmesei az orchideatermesztés legnagyobb hazai szakértőitől tudhatják meg, hogyan kell gondozni növényeiket – származzanak azok akár Japánból, akár más, egzotikus vidékekről.

A megfáradt „utazókat” idén Teaház várja majd, hogy kipihenhessék a kiállítás felfedezésének fáradalmait – egy kis tea és sütemény segítségével -, vagy beletekinthetnek a színpad programjaiba: az orchideákról szóló előadásokba, az ikebana bemutatókba, vagy részt vehetnek gyermekeikkel a családi kvízeken.

A legkisebbek Fifi virágoskertjében üthetik el az időt, ahol gondos szemek vigyáznak majd rájuk, csak hogy a nagyobbak nyugodtan elvarázsolódhassanak az orchideák rengetegében.

Az idei kiállítás egyik meglepetése lesz Tátrai Zsuzsa Orchideák című, az orchideák tartásával, gondozásával foglalkozó könyve. A mű először 2005-ben jelent meg, amelyet 2006-ban utánnyomás követett. Mindkét kiadás fél éven belül elfogyott, idén azonban a Mezőgazda Kiadó ismét megjelenteti a nagy sikerű művet – mely bővített, átdolgozott formában kerül idén az olvasók elé, a kiállításon pedig már megvásárolhatóak lesznek a frissen nyomtatott, színes-képes útmutatók.

Az orchideák a Syma Központ „C” Csarnokának 2600 négyzetméterén várják majd a látogatókat, míg az „A” Csarnok a „Lakáskultúra élőben” című kreatív lakberendezési és belsőépítészeti kiállításnak ad majd otthont, ahova ugyancsak érdemes lesz ellátogatni.

Nyitva tartás: 10-18 óra között

Jegyárak:

Felnőtt jegy 1600 Ft

Gyermek / Nyugdíjas (6-14 éves korig, illetve 65 év felett) 1200 Ft

Családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek) 3800 Ft

Előre bejelentett csoportok részére 15 fő felett 1.200 Ft / fő

Közös jegy a Lakáskultúra élőben kiállításra is 2.400 Ft

Közös családijegy 5.600 Ft

6 éven aluli gyermekek részére a belépés ingyenes!