Bényi Mónika, az ORFK szóvivője – akit a sértettek egy csoportja jogi képviselőjének keddi nyilatkozata kapcsán keresett meg az MTI – azt mondta: valójában nem éltek vádemelési javaslattal az ügyészség felé, jelenleg még csak az iratismertetés folyik az ügyben. Ez azt jelenti, hogy az ügy még nyomozati szakaszban van – tette hozzá.

Ruttner György, a Mal jogi képviselője szerdán az MTI-vel szintén azt közölte, hogy még tart a nyomozás a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa ügyében. Hozzátette: várhatóan nem lesz minden gyanúsítottat érintő vádemelési javaslat. Kitért arra, hogy az ügynek jelenleg 14 gyanúsítottja van, mindannyian a Mal egykori és jelenlegi dolgozói.

Az ügyvéd az eljáró védőügyvédek nevében elmondta: abban eddig valamennyi szakértői vélemény megegyezik, hogy az iszaptározó falának a kiszakadását elsődlegesen talajtörés okozhatta.

Ruttner György szerint a nyomozás eddigi adatai alapján még nem indokolt a vádemelés. A jelenlegi üzemeltetőknek nincsen közük a létesítmény kivitelezéséhez, engedélyezéséhez – mondta a Mal jogi képviselője.

Magyar György, a sértettek egy csoportjának jogi képviselője kedden azt közölte az MTI-vel, hogy befejezte a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldi meg a Veszprém Megyei Főügyészségnek. Az ügyvéd hozzátette: a vádemelési javaslatban halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények szerepelnek. Mint elmondta, a sértettek, akiket ők képviselnek, több tucatnyian vannak; nekik vagy a hozzátartozójuk halt meg, vagy ők maguk súlyosan megsérültek.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának a gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

(MTI)