Fotó: képernyőkép, youtube
Hirdetés

A Travelers’ Choice Best of the Best nevezetű listát az utazók szavazata alapján állítják össze, és nyilvánvaló, hogy az elismerés nemcsak a programszervezésnek, hanem a helyi borászatoknak, a településnek és a tájnak is szól.

Az etyeki program már tavaly is bekerült a tíz legjobb bortúra közé, és a Tripadvisor készített egy kisfilmet is róluk. Idén az első helyezést egy portugál program nyerte Porto környékén, a másodikat pedig egy olasz bortúra Toszkánában, a nyolcadik helyre sorolt etyeki viszont megelőzött egy spanyol, kulturális és tudományos tematikájú, borkóstolóval egybekötött vársonéző körutat Valenciában, valamint egy görög bortúrát Santorinin. Egyértelmű, hogy a szavazók nemcsak a program szervezése, tartalma alapján választottak, hanem a borok minősége és a borászatok hangulata szerint is, illetve biztosan hatott rájuk a táj szépsége is.

– Valószínűleg azért tudtunk ilyen nívós helyszínek közé kerülni, mert Etyek egy kisebb borvidék, kisebb borászatokkal, vagyis a borászok általában ott vannak a pincében, beszélgetnek a vendégekkel, az egész programnak nagyon személyes, intim jellege van – mondja Avvakumovits Edina, a City and Wine tulajdonosa és programszervezője. – A présházak, pincék is kicsik, mindez egy erős történelmi, hagyományos hangulatot ad a vendégfogadásnak. A nagy európai, amerikai borvidékekre ez már egyáltalán nem jellemző, ez lehet a vonzerőnk egyik titka. S persze alapvető összetevő, hogy nagyon jók az etyeki borok is.

Etyek gyönyörű példája annak, hogyan tud egy település lépésről lépésre, rendezvényről rendezvényre fejlődni és épülni, önerőből és támogatásból egyszerre, egy összetartó közösség erőfeszítése révén. A helyi lakosok és vállalkozók töretlenül dolgoztak, illetve lobbiztak, ahol csak lehetett, míg végül az egész térséget magába foglaló Pannónia Szíve program keretein belül is lehetőségekhez jutottak. Ennek látványos eredménye a gyönyörű kandeláberekkel, padokkal, egységes dizájnnal épített Gasztrosétány, amit a hangulatos pincék öveznek. 

Korábban írtuk

Fotó: Demokrata, archív

A Pincefesztivált és a Kezeslábast 2003-ban rendezték meg először, összefogva, ezzel tették fel Etyeket az országos bortérképre, miután a legfiatalabb borvidéki településről van szó. 2013-ban indult a minden évszakban jelentkező Etyeki Piknik, aztán lett a Sajtmustra, az Élményszüret, a Libadalom és az Advent is: évente mintegy 150 ezren érkeznek Etyekre. Készült egy nagyon hasznos app, az e-tyek, amiben megnézhetjük egy térképen, éppen melyik vendéglátóegység van nyitva, hol lehet megszállni, milyen útvonalon juthatunk el oda, milyen eseményekre mikor kerül sor, stb.

Avvakumovits Edina családjával 21 éve költözött Etyekre és közel 20 évet dolgozott multinacionális cégeknél marketing területen, mígnem a férjével úgy döntöttek, valami másba fognak. Ők is – mint a helyiek többsége – szerettek volna tenni valamit a településért, vendégeket hozni a pincék számára. 2013-ban találták ki, hogy felveszik a külföldi vendégeket a budapesti szállodákban és kihozzák őket busszal, borkóstolóra, ebédre, vacsorára, meglátogatva a legjobb pincéket. Közben mesélnek nekik történelemről, Budapestről, Etyekről, borokról, beszélgetnek velük, a nap végén pedig visszaviszik őket a szállodába. 

Egyfajta baráti hangulatú, személyes program ez, ami óriási ötletnek bizonyult, miután a fővárosba látogató külföldiek szívesen megnéznék a magyar vidéket is, pláne a boros pincéket, csak legtöbbször nem szeretnének messzire utazni, ha nem akarnak vidéken is megszállni. Így a félnapos program tökéletesen illik az átlagos külföldi turistához, aki egyébként két napot szokott Budapesten tölteni.

A cégnek tavaly már 8800 külföldi vendége volt, érdekes, hogy főként amerikaiak, kanadaiak és ausztrálok, ugyanis ezeken a helyeken a bortúrának mint programnak nagyobb hagyománya van, mint Európában. Idén azonban a járvány miatt elvesztették a forgalmuk kilencven százalékát, ezért kitaláltak egy új programot, ami tipikusan a hazaiaknak szól.

– A járvány miatt nehéz helyzetbe kerültünk – meséli Edina. – Itt áll két buszunk kihasználatlanul, így létrehoztunk egy hop-on hop-off jelleggel működő borjáratot, ami Budapestről indul óránként, végigjárja a helyi csomópontokat, és a jeggyel bárhol fel lehet szállni, továbbmenni a következő pincéhez, majd este fél kilenckor megy vissza az utolsó járat. A háromezer forintos jegyárban pedig benne van fogyasztás esetén egy-egy ingyen pohár bor minden pincénél.

Mi úgy látjuk, ez egyébként hiánypótló ötlet, hiszen az etyeki programok egyik hátulütője, hogy ott kell aludni vagy valakinek a sofőr szerepét vállalni, viszont így kellemesen végigjárhatóvá válik az Öreghegy, az Újhegy is, a Körpince és a Kecskegödör is.