Nem változtatja meg Esterházy Jánosról alkotott nézeteit a szlovák köztársasági elnök, aki szerint azt a nyilatkozatát sem értették féle, amelyben helytelennek nevezte, hogy szlovák városokban szobrokat állítsanak olyan „megosztó” személyiségeknek, mint Esterházy János vagy Ferdinánd Durcánsky.

Az MTI Hírcentrum megkeresésére Marek Trubac, a szlovák köztársasági szóvivője kedden elmondta, Ivan Gasparovic újságírói kérdésre válaszolva utasította vissza, hogy a nevezetteknek emlékművük legyen.

Mint a szóvivő hangsúlyozta, a szlovák köztársasági elnök azért sem változtat a nézetein, mert Esterházy János olyan megosztó személyiség, akit Szlovákiában háborús bűnösként tartanak nyilván, amiért támogatta a fasiszta ideológiát.

Marek Trubac arra is kitért, hogy ők nem tagadják, hogy Esterházy János volt az egyetlen a képviselők közül, aki 1942-ben a zsidók kitelepítése ellen szavazott, de ehhez azt is hozzátette: ugyanakkor azzal is mindenki tisztában van Szlovákiában, hogy Esterházy János az elsők között üdvözölte „a fasiszta Horthy-csapatokat”, amelyek elfoglalták Kassát.

Ivan Gasparovic, a Bojovníknak, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának adott interjúban úgy fogalmazott: „szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen”. Esterházy Jánost – aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el – Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, rehabilitációját elutasítják.

A Külügyminisztérium elutasítja a szlovák elnök nyilatkozatát

A magyar Külügyminisztérium kedden elutasította a szlovák köztársasági elnök Esterházy János egykori felvidéki magyar politikussal kapcsolatos megnyilatkozását, megállapítva, hogy annak szellemisége nem járul hozzá a két ország kapcsolatainak előmozdításához.

A Külügyminisztérium sajnálattal és értetlenséggel tapasztalja, hogy Szlovákiában a mártírhalált halt gróf Esterházy János embermentő tevékenységét újra a napi politika tárgyává teszik – tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A tárca megállapította, hogy a konzervatív magyar politikus életútját – Esterházy egyedüliként nem szavazta meg a zsidóellenes törvényt a pozsonyi parlamentben – ma már több országban, többek között Izraelben is méltó módon elismerik.

„A szlovák köztársasági elnök megnyilatkozását elutasítjuk, annak szellemisége nem járul hozzá a két ország kapcsolatainak előmozdításához, melynek érdekében kormányaink az utóbbi időszakban fokozott erőfeszítéseket tesznek” – írta a Külügyminisztérium.

A tárca meggyőződése szerint az esetlegesen vitatott történelmi személyiségek, események értékelése a két ország között jól működő történész vegyes bizottság, és nem a politikai szféra feladata.

Ivan Gasparovic abban az interjúban, amelyet a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának idei 18. számában tettek közzé, kijelentette: „szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen”. Esterházy Jánost – aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el – Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, rehabilitációját elutasítják.

(MTI)