19 nappal a parlamenti választás előtt a nemzeti tábor hívei újra Békemenetet tartottak, míg a baloldal nagygyűlést hirdetett. Óriási volt a különbség a két rendezvény között: a Békemenetre több százezren mentek el, míg a baloldali tüntetésre csak néhány ezren.

Hirdetés

A tömeg ereje

Ifj. Lomnici Zoltán, a Békemenet egyik szervezője, a Századvég jogi szakértője leszögezte, hogy a mindenkori Békemenetek hitvallása, így a mostanié is, a szuverenitásunk melletti töretlen kiállás, hogy nem engedünk 48-ból, számunkra prioritás, hogy béke, szabadság és egyetértés, gazdasági értelemben pedig stabilitás és kiszámíthatóság legyen Magyarországon. 

Szerinte ez az orosz-ukrán háború miatt különösen aktuális. „Nehéz napokat, heteket, hónapokat élünk át; mire felocsúdtunk volna az elmúlt két év pandémiás szorításából, a keleti szomszédságunkban kitört egy fegyveres konfliktus” – fogalmazott, hozzátéve, hogy 

Egy ilyen helyzetben megnyugtatóan hatott a Békemenet és Orbán Viktor beszéde.

Örömtelinek tartotta, hogy a menet résztvevői mindannyian tisztában voltak azzal, hogy békére van szükség, amiként azzal is, hogy Magyarország nem sodródhat a háborúba. Ugyanakkor azt is tudták, hogy a béke és a biztonság megteremtése egy ilyen helyzetben korántsem egyszerű.

Korábban írtuk

„Ezért bír óriási jelentőséggel, hogy ennyien még soha nem voltak a Békemeneten, ennyien még sohasem üzentek a baloldalnak, Brüsszelnek és a világnak, hogy Magyarország szuverenitásából és szabadságából jottányit sem enged, és békét szeretne, valamint politikai és gazdasági stabilitást” – értékelte a résztvevők számát és az esemény súlyát ifj. Lomnici Zoltán. 

Megnyugtató beszéd

Majd rátérve Orbán Viktor személyére, aláhúzta, hogy „az a bátor fiatal politikus, aki 1989-ben letette a nemzeti szuverenitás alapkövét a Hősök terén elmondott beszédével, 2022-ben immár kormányfőként ugyanezt a nemzeti szuverenitást óvja a háborús uszítással hergelő baloldal hazai és nemzetközi képviselőitől”. Úgy látja, a miniszterelnök beszédének egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy 

Magyarország mindent megtesz, hogy megvédje saját és Európa biztonságát.

Mint tette azt például a déli határon 2015 óta, és ezt honvédelmével, a határok védelmével és egy részben védelmi jellegű humanitárius stratégiával tudja megtenni. „Segít, ha kell, de képes megvédeni a függetlenségét és alkotmányos önazonosságát; mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország, a magyarság újabb ezer évig fennmaradjon” – tette hozzá.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!