A Charta ügyvivői a volt miniszterelnököt arra kérték fel, hogy adjon átfogó értékelést Magyarország állapotáról, az elmúlt évekről és beszéljen a szerinte kívánatos tennivalókról. „A volt miniszterelnök a több mint kilencezer tagot számláló balliberális civil szervezet meghívását elfogadta” – tájékoztatták az atv.hu-t Gyurcsány Ferenc környezetéből.

Az Index értesülései szerint az MSZP-t meglepte a Gyurcsány-beszéd híre. Sem a pártban, sem Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt környezetében nem tudták, hogy mire készül a volt miniszterelnök. Egyik forrásunk úgy fogalmazott, hogy az év/országértékelő beszéd tartása eddig a miniszterelnök, illetve az ellenzéki pártvezető privilégiuma volt, még Mesterházyval sem mondattak ilyet.

A kampányban Gyurcsány Ferenc egyre markánsabban van jelen. Előbb csak zárt körű MSZP-s gyűléseken vett részt, múlt héten pedig már egy nyilvánosan meghirdetett kecskeméti lakossági fórumon is megjelent. Elemzők szerint elképzelhető, hogy Gyurcsány már nem is az MSZP-nek, hanem saját magának kampányol, és egy esetleges nagy választási vereség után ismét a szocialista párt elnöki posztjára hajt.

Gyurcsány országértékelőjének híre után néhány órával Nyakó István MSZP-szóvivő reagált: ahogy haladunk március 19-e felé (1944-ben ezen a napon lépték át a határt a megszálló német csapatok), egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz-Jobbik által kijelölt jobboldali tengellyel szemben csak az MSZP maradt. A demokratikus oldal szerinte csak az MSZP körül szervezhető meg.

Nyakó közölte: Gyurcsány Ferenc szerepvállalása ezért beleillik a március 16-ával kezdődő új kampányszakaszba. Azt az MSZP vezetése nemcsak a párt, de a demokratikus oldal érdekeivel is egybeesőnek tartja.

Az MSZP különben már a március 15-i nagygyűlését is a „demokratikus oldalnak” hirdette meg.

(Index)