A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatában a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanács listájáról 2019-ben mandátumot szerző Topuzidisz Dimitrisz március 3-án lemondott képviselői mandátumáról. Az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot – a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül – a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Hirdetés

A listát állító jelölőszervezet, a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanács azt kérte, a megüresedett mandátumot a lista 7. helyén szereplő Nikolaidisz Nicolausnak adja ki az NVB. Mivel a bejelentés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumot.

Az NVB pénteki ülésén nyilvántartásba vette az országgyűlési képviselők választására jelölőszervezetként az Európai Független-Centrum Pártot. A párt március 17-én kérte nyilvántartásba vételét az NVB-től. A Nemzeti Választási Iroda ellenőrizte a párt létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában, amely alapján az NVB pénteken nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a pártot.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A parlamenti választáson indulni akaró jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat az NVB-nél. Ugyanakkor a jelöltek február 11-étől gyűjthették a választópolgárok ajánlásait, a jelöltállítás határideje február 25-e volt, a listaállításé február 26-a. Az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló döntések március 10-én váltak jogerőssé, az országos pártlisták március 2-án.

Korábban írtuk