Nem karnevált tartottak a tűzoltók, mégis meglepően jó hangulatban vonultak a rendőrökkel, büntetés-végrehajtási dolgozókkal, mentősökkel és több mint 10 szakszervezet képviselőivel a Hősök teréről a Parlamenthez. Bár egy tucatnyi emberből álló Árpád-sávos karszalagot viselő társaság megpróbált kormányellenes jelszavakat skandálni az Andrássy úton vonuló több ezer ember mellett, őket szinte alig lehetett észrevenni.

Több ezren gyűltek össze a Roosevelt téren is az Önkormányzati Minisztérium épülete előtt. A köztisztviselők és közalkalmazottak szakszervezete mellett, a belügyi és rendvédelmi szervek valamint a bölcsődei és a szociális dolgozók szakszervezete is csatlakozott a demonstrációhoz. Petíciójukban ugyanazokat a követeléseket fogalmazták meg: 4-5 százalékos béremelés, illetve a 13. havi illetmény kifizetése.

A Parlamentnél aztán találkozott a mintegy 30 szakszervezetet képviselő 10 ezernél is több ember, akik meghallgatták miről is szól a közszolgálati sztrájkbizottság petíciója. A tiltakozó nyilatkozat lényege az, hogy a konvergencia program fedezetére egyszer már elvettek a közszférában dolgozóktól, és bár érthető, hogy a válság miatt áldozatokat kell hozni, az aránytalan és igazságtalan, hogy ezt az áldozatot csak a közalkalmazottaktól és köztisztviselőktől várja a kormány, nem a tőkétől.

A petícióban foglalt követelések: az aláírt, hatályos megállapodás maradéktalan betartása, a közszféra munkavállalóinak erkölcsi és anyagi megbecsülése. A 13. havi illetmény és a teljes összegű, 13. havi nyugdíj intézményének fenntartását, a közszolgálati intézmények privatizációinak leállítását és az eddigiek felülvizsgálatát, valamint visszaszervezését.

A sztrájkbizottság tagjai átadták a kormány képviselőjének a petíciót majd háromnegyed 2-kor bejelentették a demonstráció végét, megerősítve, hogy január 12-én országos sztrájk lesz, ha a kormány nem veszi figyelembe a követeléseiket.

(MR)