Az MTI-hez szombaton elküldött veszélyjelzésük szerint Nógrád megye kivételével az egész országra figyelmeztetést – Veszprém megyére másodfokút – adtak ki a szél miatt.

Hirdetés

Szintén Veszprém megyére ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki hófúvás miatt is. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú a hófúvás miatti figyelmeztetést.

Kiemelték: a vasárnapra virradó éjszaka az erősödő északi szél következtében előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon már lehet helyenként hófúvás. Vasárnap – Nógrád megye és környezete kivételével – megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti területeken viharossá fokozódik az északi szél. Északkeleten a legerősebb széllökések 60-80 kilométer/óra – a szélre érzékeny helyeken efölött -, a Dunántúlon jellemzően 65-85 kilométer/óra körüliek lehetnek, de a Bakony térségében 90 kmilométer/óra feletti széllökések is előfordulhatnak. A hóval borított nyugati-északnyugati tájakon, kiváltképp Veszprém megyében a viharos szél hófúvást okozhat.

Emellett kitértek arra is, hogy a keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba. Elsősorban a délkeleti tájakon maximum 5 centiméternyi, lokálisan akár ennél több hó is hullhat. A Tiszántúl északi felén az esti óráktól kezdődően nagyjából pár centiméter friss hó hullhat.

Korábban írtuk

A havazás miatt Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok mínusz 5 és plusz 3, a maximumok 0 és plusz 6 Celsius-fok között alakulnak.