Hogy szükség van ilyen programokra azt számos kutatás és hazai vizsgálat igazolja. „Az erőszakos viselkedés és az otthonról hozott negatív minták kezelhetőek, a családon belüli erőszak esetei felismerhetőek, az iskolai erőszak megelőzhető volna.” – fejtette ki Csemáné Dr. Váradi Erika, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese, a TEtt program bűnmegelőzési képzési alprojektjének szakmai koordinátora. Ezért remélik, hogy a gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek élnek a lehetőséggel, és részt vesznek a kétszer háromnapos felnőttképzési tanfolyamokon, amelyek folyamatosan indulnak Debrecenben, Miskolcon és Pécsett. A képzéseken való részvétel ingyenes, és a TEtt program biztosítja a szállást, az étkezést és megtéríti az útiköltséget is.

A „TEtt – program az áldozatokért és tettesekért” komplex bűnmegelőzési program részét képező térítésmentes bűnmegelőzési képzésekre 9 megyéből (Somogy, Baranya, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) jelentkezhetnek orvosok, védőnők, gyermekvédelmi szakemberek.

A tanfolyamok három témát ölelnek fel. A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai című képzés hallgatói megismerhetik a már bűnelkövetővé vált vagy veszélyeztetett fiatalok főbb jellemzőit. Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon című tanfolyamra jelentkezők tájékozódhatnak az áldozatok jogairól, az áldozatsegítés eszközeiről. A Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei című képzés részvevői az elkövetők társadalmi beilleszkedését segítő megoldásokról kapnak képet.

A TEtt program a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közös programja. A program hat alprojektből áll: a bűnmegelőzési képzések mellett magában foglal áldozatsegítési, reintegrációs, közérdekűmunka-büntetés, közösségi foglalkoztató és kutatási alprojektet is.

További információ és jelentkezés: www.tettprogram.hu vagy http://www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/kepzes/2010%20-%20Bunmegelozesikepzesek.html