Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő megtekint egy digitális mammográfiás készüléket a csepeli önkormányzat sajtótájékoztatóján a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat nagy értékű orvostechnikai eszközbeszerzése kapcsán 2021. december 20-án
Hirdetés

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere a szakrendelőben hétfőn tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a most beszerzett orvostechnikai eszközök, műszerek – ultrahangkészülékek, digitális röntgen, digitális mammográf – az itt élőknek biztosítanak jobb egészségügyi ellátást.

A polgármester hozzátette: Csepel összességében az EBP-ből 3,5 milliárd forinttal részesül, amihez az önkormányzat az idén 190 millió forint önrésszel járult hozzá.

Borbély Lénárd kitért arra, hogy a kerületben további egészségügyi fejlesztések is lesznek, ugyanis elindult az egynapos sebészeti és a gyermeksebészeti ellátás. Előbbi esetében nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, kézsebészeti beavatkozásokat végeznek, és ehhez két kórtermet alakítanak ki.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a kerület korábbi országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az Egészséges Budapest Program nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja, amelyre 700 milliárd forint költségvetési forrást szán a kormány.

Korábban írtuk

Ennek keretében a közép-magyarországi régióban egyebek között 32 szakrendelő informatikai és orvostechnikai fejlesztése indult el 2017-ben – ismertette.

A politikus felidézte, hogy 2010 előtt az akkori kormányok nem eszközöket vásároltak és fejlesztettek, hanem kórházakat zártak be, bevezették a kórházi napidíjat és a vizitdíjat, és ezzel együtt 500 milliárd forintot vontak el az egészségügyi ágazattól.

Németh Szilárd közlése szerint 2010 óta 2,5-szeresése emelkedett az orvosok fizetése, a szakápolók újabb 20 százalékos béremelésben részesülnek, és megmentették a csepeli Weiss Manfréd Kórházat, amely azóta a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház rehabilitációs részlegeként működik.

Az EBP fejlesztéseivel a csepeli emberek is 21. századi egészségügyi ellátást kapnak – hangoztatta az államtitkár.