Az MSZP elnöksége azt javasolja, Göncz Kinga külügyminiszter vezesse a párt európai parlamenti listáját -erősítették meg az információit a Krónikának. A következő öt helyre jelenlegi EP-képviselőket javasolt a párt vezetése: Herczog Editet, Gurmai Zitát, Tabajdi Csabát, Hegyi Gyulát és Fazakas Szabolcsot.

Öt évvel ezelőtt más volt a taktika: olyan húzóneveket választottak, akik nem lettek EP-képviselők: Kovács László és Horn Gyula volt az első két helyen. Lévai Katalin 2004-ben a harmadik volt, most viszont a 11. A krónikának azt mondta, nem a csalódottság a legjobb szó arra, mit érez. Keserűen mondta: „Aki a párton belül jól helyezkedik és a párton belül ügyesen sok kapcsolatot épít ki, és ezzel tölti inkább az idejét, annak várhatóan több eredménye lesz, mint annak, aki csak dolgozik és a civilekkel együtt nagyon sok mindent megtesz.” Lévai Katalin úgy gondolja, a 11 hely a legvérmesebb remények szerint sem befutó, ezért mostantól – a képviselő fogalmazott – nem tudja segíteni a párt kampányát.

Hetediknek javasolták az ifjúsági kvótán bejutott Cserei Gyulát, az MSZP nemzetközi titkárát. Őt követi Kökény Mihály egészségpolitikus. A listát három EP-képviselő, Harangozó Gábor, Dobolyi Alexandra, és az előbb hallott Lévai Katalin zárja. A választmány a mai ülésén dönt a sorrendről, a végső szót a márciusi küldöttgyűlés mondja ki.

Most 9 szocialista képviselő ül az Európai Parlamentben, kérdés, hogy a mostani választáson mennyien jutnak ki. A miniszterelnök tegnap az InfoRádióban nem akarta latolgatni az esélyeket. A magyaroknak egyébként kevesebb hely jut: az eddigi 24 helyett mindössze 22 mandátum.

Göncz Kinga lemond miniszteri posztjáról

Lemond a külügyminiszterségről Göncz Kinga, mert ő vezeti a Szocialista Párt európai parlamenti listáját. A miniszter május elsejével távozik posztjáról – jelentette be Gyurcsány Ferenc, aki április 20-áig ígéri az új külügyminiszter jelölését. Az MSZP választmánya jóváhagyta az elnökség ajánlását, így három nő vezeti a pártlistát: Göncz Kinga külügyminisztert Herczog Edit, Gurmai Zita követi, majd Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula és Fazakas Szabolcs, Cserei Gyula, Kökény Mihály, Harangozó Gábor és Dobolyi Alexandra következik. A sorrendről a végső szót a Szocialista Párt márciusi tisztújító kongresszusa mondja ki. Magyarország a korábbi 24 helyett 22 képviselőt juttathat az Unió parlamentjébe a júniusi európai választáson.

(MR, Krónika)