Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Soltész Miklós annak alkalmából, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan Magyarországon tartják évenként esedékes összejövetelüket az európai keleti szertartású katolikus püspökök, arról beszélt, hogy egyházakkal összefogva a magyar kormány megpróbálja megvédeni Magyarországon a keresztény hitet.

Hozzátette, hogy az elmúlt 10 évben 3000 templomot újított fel a kormány a Kárpát-medencében és 150 templomot épített.

„Támogatjuk a házasságot mint alapvető közösséget” – hangsúlyozta az államtitkár a tanácskozás után.

Soltész Miklós elmondta, hogy a kormány intézkedéseinek hatására az abortuszok száma mintegy 40 százalékkal csökkent az elmúlt 10 évben.

Korábban írtuk

Kiemelte, hogy megpróbál a kormány segíteni másokon is, ezért a Hungary Helps Program keretében 30 országban több mint százezer embernek nyújtottak segítséget.

Hozzátette, hogy ha a nagyobb országok is vállalnának hasonló segítségnyújtást, akkor a kelet keresztényeinek nem kellene menekülniük.

„A felelősségünk, hogy a jövőben Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” – fogalmazott az államtitkár.

A tanácskozás után I. József melkita görögkatolikus pátriárka vezetésével tartottak a gödöllői görögkatolikus templomban ünnepi vecsernyét, amelyen több mint harminc keleti szertartású katolikus püspök vett részt.

A megbeszélésen és a liturgián jelen volt Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, Szvjatoszlav Sevcsuk kijevi-halicsi nagyérsek és Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita-érsek.

I. József melkita görögkatolikus pátriárka megköszönte az Úrnak minden áldását, különösen azt, hogy itt lehetnek ebben a városban és ebben az országban, „ahol Isten sok barátot adott a jó harcban”.