Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

– Mi volt az első politikával kapcsolatos élménye?

– Először tizenegy éves koromban, a 2002-es országgyűlési választásokon segítettem mint aktivista, amikor többszöri újraszámlálás után mindössze két szavazattal maradtunk le a mandátumszerzésről. A jogerős eredmény kihirdetését követően rengetegen jelentkeztek személyesen és telefonon. Elnézést kértek, amiért nem mentek el szavazni, de nem gondolták, hogy ilyen szoros lesz a végkimenetel. Sokat beszélgettünk akkoriban arról, mit kellene tenni, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő.

– Középiskolás évei alatt hozta létre a helyi Fidelitast. Hogyan emlékszik erre vissza?

– Egyre tevékenyebben szerettem volna segíteni közösségünknek, ezért döntöttem úgy 2005-ben, hogy megalapítom a szerencsi Fidelitast, így a 2006-os választási kampányt már a helyi fiatalok segítségével vittük végig. Bár akkor nem nyertünk, a későbbi sikereinket megalapozta ez az időszak. 2009-ben a Fidelitas Országos Választmánya a középiskolások megszólításáért felelős vezetőnek választott, majd később két ízben a szervezet országos alelnöke lettem. Ennek köszönhetően olyan embereket ismerhettem meg, akik ma fontos kormányzati pozíciókban szolgálnak. Az ekkor szövődött szakmai és baráti kapcsolataimat szeretném a választókerületemben élők javára fordítani.

Korábban írtuk

– Amikor Orbán Viktor a 2018-as országgyűlési választási kampányban Szerencsre látogatott, arról beszélt, hogy Koncz Ferenc jól ismeri a helyiek problémáit, elkötelezetten képviseli a választóit, ezért nincs is nála alkalmasabb jelölt a választókerületben élők számára. Mennyire lesz nehéz az ő nyomdokaiba lépni?

– Mindig felnéztem édesapámra, mert nagyon büszke voltam arra, ahogyan közvetlenül, segítőkészen fordul az emberekhez. A közéleti szerepvállalás számomra a helyiekkel való szoros kapcsolat megteremtését jelenti: megismerni, megérteni a problémáikat és a legjobb tudásom szerint segíteni őket. Édesapámnak egy titka volt: szenvedélyesen szerette az egész térséget, és minden energiájával az itt élőkért dolgozott. Én is a tőle örökölt szenvedéllyel vetem bele magam a munkába: járom a településeket, és keresem azokat a megoldásokat, amelyekkel jobbá tehetem az itt élők életét, mindennapjait. Érzem magamban az erőt és az elszántságot, hogy tegyek szülőföldem fejlődéséért. Elkötelezett vagyok a családom és a magyar nemzet iránt. Szerencsen nőttem fel két öcsémmel, férjem is szerencsi. Édesanyám közgazdászként dolgozik, édesapám hivatása szerint pedagógus volt. Családunk legnagyobb erénye a feltétlen szeretet és a mindenáron való összetartás, ami a júliusi tragikus baleset után még inkább felerősödött bennünk.

– 2017-től Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott. Ott mi volt a feladata?

– A magyar–amerikai kapcsolatok fejlesztésén dolgoztam, közös projekteket valósítottunk meg az üldözött keresztények megsegítése érdekében, mint például egy észak-iraki település újjáépítése. Büszke vagyok rá, hogy részt vettem Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök találkozójának előkészítésében, a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörésekor pedig a magyar állampolgárok hazatérését segítettem, rendkívül hálás és megtisztelő feladat volt. Az elmúlt évek munkája során a magyar kormánynak sikerült szoros kapcsolatot kiépíteni a Trump-adminisztrációval, ami jelentős előrelépés a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokban.

– Melyek kampányának legfontosabb üzenetei?

– Folytatni kívánom a 37-es út kétszer két sávossá bővítését, amely az új munkahelyek létrehozása és a turizmus fellendülése miatt fontos az egész térségnek. Az M30 autópálya szlovák határig történő megépülése azért jelentős, mert ez Szikszót és a Hernád-völgyi kistelepüléseket, ezzel egész térségünket bekapcsolja az európai úthálózatba. Tiszalúcon a helyiekkel közösen most azon dolgozunk, hogy a Nagycserkesz felé vezető utat felújíttassuk, amely régi óhaja az ott élőknek. Már egyeztettem a Magyar Közút Zrt.-vel, a kivitelezés hamarosan elindul. Évek óta dolgozunk egy új gyár létesítésén Szerencsen, amely reményeim szerint hamarosan megvalósul. A cukorgyár bezárása előtt tízezer fő felett volt Szerencs lakossága, azóta már csak valamivel több mint kilencezren élünk itt. Fontos, hogy olyan lehetőségeket teremtsünk itthon, hogy megérje hazajönni azoknak, akik külföldre mentek tapasztalatszerzés vagy nyelvtanulás céljából. A kormány jó úton halad a munkaalapú társadalommal, az alacsony munkanélküliséggel és az egyre versenyképesebb fizetésekkel. A családpolitikai intézkedések pedig sok fiatalnak segítenek elindulni az életben. Amikor Washingtonban az amerikaiaknak bemutattuk a magyar családtámogatási rendszert, sokaknak az volt az első reakciója, hogy szívesen felvennék a magyar állampolgárságot, ugyanis ilyen támogatás ott nem létezik.

– Milyen visszajelzéseket kapott eddig a kampány során?

– Hetek óta járom a választókerületet, és eddig rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, konkrét javaslatok formájában. Ilyen a már említett tiszalúci út felújítása, de a hernádkércsiek is az infrastruktúrájukat érintő kéréssel fordultak hozzám, amely ügyben már szintén folynak az egyeztetések. A kampány alatt minden településre elmegyek, mert a személyes jelenlétben és az élő kapcsolatokban hiszek. A települések polgármestereivel is jó a kapcsolatom, úgy érzem, már most megtaláltuk a közös hangot, hogy a térségben élőkért együtt dolgozzunk. Összefogással messzire juthatunk. A választókerülethez tartozó negyvenkét településből harmincnyolc ötezer fő alatti lakosságú, amelyek a Magyar falu program részeseiként az elmúlt egy évben jelentős kormányzati támogatásokban részesültek. Napelemparkok, új óvodák, bölcsődék, közösségi terek jöttek létre és újultak meg.

– Ellenfelei, a jobbikos Bíró László és Tóth Ádám, az Igen Szolidaritás Magyarországért jelöltje egymással versenyt futva folytat lejáratókampányt ön ellen. Miért nem reagál ezekre?

– A személyes támadásokra tudatosan nem reagálok. Kizárólag a pozitív üzenetekre, a megvalósulás alatt lévő, előremutató tervekre szeretnék koncentrálni. A személyeskedés minden jóérzésű embert taszít. Ha ellenfeleim csak a negatívumokra tudnak fókuszálni, az legyen az ő gondjuk. Sokat segít a családom, az ő támogatásuk nélkül nem vállaltam volna a megmérettetést.

– Ön szerint mi a választás tétje?

– Ellenfeleim naponta elmondják, hogy a választás egyetlen tétje a kormánypártok kétharmados parlamenti többségének lebontása. Szerintem sokkal fontosabb az, hogy ki képviselheti az itt élők érdekeit, hogy a megkezdett beruházások, fejlesztések folytatódjanak. Van mire büszkének lennünk, hiszen rengeteg fejlesztés és beruházás indult el az elmúlt években Tiszaújvárostól Tokaj-Hegyaljáig, a Taktaköztől a Hernád völgyén át Szikszóig. Kötelességemnek érzem a megkezdett munkát továbbvinni. A fejlődés nem állhat meg: további infrastrukturális fejlesztésekre és munkahelyteremtő beruházásokra van szükség.

– Ön szerint mi alapján fognak a választók dönteni?

– Remélem, hogy a térségbeliek a településeik érdekeit, fejlődését veszik figyelembe, és azt támogatják, akit a legalkalmasabbnak tartanak a kormánnyal való együttműködésre, új beruházások, fejlesztések elősegítésére. Én készen állok Tiszaújváros, Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, a Hernád menti és a Szikszó környéki települések képviseletére és a közös munkára. Ehhez kérem a választók bizalmát. Együtt, összefogva erősebbek vagyunk, sőt csak együtt lehetünk igazán erősek és sikeresek.