Mint mondta, egy éve, amikor elnökké választották, az volt a célja, hogy kirántsa az SZDSZ-t az öt százalék körüli küszöbről. Ezért próbált meg párbeszédet folytatni mindenkivel. A kisebbségi kormánytól, azzal a céllal kért programot, hogy ha az nem elfogadható, akkor támogatni kell a szakértői kormány megalakítását, majd pedig az előre hozott választás megtartását. Fodor Gábor fontosabbnak tartotta a pártegységet, mint hogy ezt a programját akár a "párt osztódása útján is" végigvigyék, de a választók ezzel már láthatóan nem értettek egyet – fejtette ki.

A leköszönő pártvezér kijelentette, minden tisztelete a szabad demokraták három elnökjelöltjéé, és a lemondásról szóló döntést azért hozta meg, hogy a következő elnöknek meglegyen a lehetősége, hogy ő döntsön a megüresedő mandátumról.

Fodor Gábor az SZDSZ súlyos EP-választási veresége után mondott le a pártelnökségről. Távozása után a pártban komoly utódlási harc tört ki Kóka János és Demszky Gábor ellenfelei között. A párt vasárnap, július 12-én tartja elnökválasztó küldöttgyűlését. Az elnöki posztra három másodvonalbeli politikus, a Demszky Gáborhoz közelállónak tartott Retkes Attila, a Kóka János emberének számító Badacsonyi Szabolcs, illetve a nemzeti liberalizmust hirdető zuglói polgármester, Weinek Leonárd pályázik.

Demszky nem akar az ügyvivői testület tagja lenni

Demszky Gábor nem vállalja a jelölést az SZDSZ ügyvivői testületébe a hétvégi küldöttgyűlésén. Egy más témában összehívott tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, ő már nem szeretne beleszólni abba, hogy a párt a jövőben milyen irányvonalat képviseljen. Hozzátette, a párt vezető testületeit és elnökét a fiatalabb generációnak kell megválasztania. Az ügyvivői testület határozza meg a párt politikáját, Demszky Gábor nemcsak ennek, hanem az SZDSZ Országos Tanácsának is tagja.

(MR, Klubrádió)