A lap szerint ebben az esetben Világosi Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) elnökségi tagja és az Országgyűlés alelnöke lehet az új pártelnök.

A Szabadelvű Polgári Egyesület múlt heti megalakulásával a liberális párt „nagy öregjei” – köztük az egyesületi tag Kuncze Gábor és Magyar Bálint – „elküldték a selyemzsinórt” Retkes Attila SZDSZ-elnöknek – mondta el egy, a párt és az egyesület belső viszonyait jól ismerő forrás a lapnak.

A Népszava úgy tudja, az egyik koncepció az, hogy „kiüresítik” a közvélemény-kutatások alapján mintegy egyszázalékos népszerűséggel bíró jelenlegi SZDSZ-t. Az elképzelések szerint az SZPE egyfajta ernyőszervezetként gyűjtené magába a területi SZDSZ-szervezetek bázisán és tagságából sorra megalakuló kisebb egyesületeket, majd párttá alakulva venné át az SZDSZ szerepét, készülve a 2010-es országgyűlési választásra.

A másik variáció – s jelenleg erre látszik több esély – az, hogy leváltják Retkest. A lap forrásai szerint ehhez Magyar és Kuncze, ha nem is első vonalbeli színrelépésére, de „szimbolikus kiállására” lenne szükség. A párttagság egy jelentős része ugyanis a visszajelzések alapján már ennyi idő alatt elvesztette bizalmát a viszonylagos ismeretlenségből felbukkanó Retkesben, s csak azt várja, hogy az ő irányvonalát ellenző emblematikus SZDSZ-esek kiálljanak, és kimondják, hogy ennek véget kell vetni. Ha a tagságon belül többségbe kerülhetnek a jelenlegi elnök távozását sürgetők, akkor egy rendkívüli vagy a novemberi országos küldöttgyűlésen kezdeményezhetik a tisztújítást, az új elnökválasztást.

Az elnök leváltását a küldöttgyűlésen a jelenlévők harmada kezdeményezheti, s több mint felének voksa kell a döntéshez.

(hirado.hu/Népszava)