Fotó: MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az LMP törvényjavaslatban és költségvetési módosító javaslatban is kezdeményezi, hogy a 44 ezer forintos honvédelmi illetményalap, illetve a 2008 óta változatlan, 38 ezer forintos köztisztviselői illetményalap egységesen 60 ezer forintra emelkedjen.

Hangsúlyozta: versenyképes és tisztességes illetményeket kell biztosítani a közszférában dolgozóknak, a rendvédelmi szervek és a magyar honvédség állományának, mert az óriási létszámhiány miatt a működésképtelenség határán vannak a nagy állami, önkormányzati rendszerek és biztonsági szervezetek.

Arra figyelmeztetett: ha nem lesz béremelés, akkor egyre többen hagyják majd el a közszférát és az emberek azzal szembesülhetnek, hogy nem lesz ügyintéző az okmányirodákban és a kormányhivatalokban, nem lesz elég rendőr az utcákon, nem lesz tűzoltó, aki eloltsa a tüzet, és a büntetés-végrehajtás intézményeiben is ellehetetlenülhet a napi feladatok ellátása.   

Demeter Márta felhívta a figyelmet arra is, hogy a létszámhiány extra túlterheltséget okoz azok számára, akik még ellátják ezeket a feladatokat. Az elmúlt évek hibás kormányzati politikája nem kozmetikázható a végtelenségig túlórákkal – jegyezte meg.

Úgy vélte: az állam nem gondos gazda, hiszen a közszférában dolgozók bérét tudatosan tartja alacsonyan, pontosan úgy, ahogyan a multinacionális cégek is alacsonyan bérért dolgoztatják a munkavállalóikat.