Baloldali Szövetség Pécs Városáért (BSZPV) névvel új frakciót hoz létre a pécsi közgyűlés három volt szocialista képviselője. Egyikük Molnár Ferenc, aki az MSZP Baranya megyei szervezetének, másikuk Sarkadi Gábor, aki a párt városi szervezetének volt elnökségi tagja. A BSZPV harmadik alapítója Juhász István, aki szintén a közgyűlés szocialista képviselője volt 2009. február 12-ig, amikor a frakció visszahívta a pécsi közgyűlésben betöltött költségvetési bizottsági tagságából, valamint a gazdasági bizottság elnöki tisztségéből. Ezt követően kilépett a pártból és függetlenként politizál tovább. Indult a polgármesteri székért, de később visszalépett Szili Katalin javára.

„A frakció alapvető értékei közé tartozik a baloldali gondolkodásmód, a város érdekeinek a képviselete, értékeinek a megóvása. Olyan politikát szeretnénk folytatni, amelyben az arrogancia helyett kommunikáció, a sumákság helyett tisztesség van” – mondta a Független Hírügynökségnek Juhász István. Hozzátette: teljes mellszélességben kiállnak Páva Zsolt, Pécs új, fideszes polgármestere mellett. Ez az ő személyének szól, de továbbra sem lesznek fideszesek.

Ez pedig azt jelenti, hogy szavazatukkal támogatják, tehát többségbe kerülhet a jelenleg kisebbségi Fidesz-KDNP-ÖPE frakció, és kisebbségbe kerülhet az eddig többségben lévő MSZP-SZDSZ frakció.

Juhász szerint a BSZPV nyitott, bárki csatlakozhat hozzájuk. Úgy véli, további kilépések is várhatók az MSZP-ből, ami tovább gyengíti a közgyűlés szocialista frakcióját.

(hírTV, FH)