Hirdetés

„Sajnáljuk, hogy újra meg újra halljuk ezt a tájékozatlanságból, vagy mesterséges feszültségkeltésből fakadó ostobaságot, miszerint a Budavári Palotanegyed megújítása a Horthy-korszakhoz köthető” – reagált a Magyar Nemzetnek a Várkapitányság azt követően, hogy a Deutsche Welle (DW) nevű német közszolgálati televízió a propagandavideójában a Várnegyedben zajló építkezések kapcsán szisztematikusan a jelen és a Horthy-korszak zsidóüldözéstől sem mentes végnapjai között igyekszik párhuzamot vonni.

A Budavári Palota és a környezetében található, állami tulajdonú műemlék ingatlanok, zöldfelületek vagyonkezelésével, fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó nonprofit zrt. leszögezte: a Vár megújítását szolgáló Nemzeti Hauszmann program során szó sincs 1944-ről és a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról.

Rombolás után újjáépítés

„A második világháború pusztításai után a kommunista érában tudatos, ideológiailag vezérelt rombolás történt. Megmenthető épületeket bontottak le, rekonstruálható belső tereket építettek át. A most újjászülető épületek, kertek, sétányok kapcsán a XIX–XX. század fordulóját tekintjük mintának, amikor hosszú évszázadokkal Mátyás király után a Vár újra a fénykorát élte. A kiegyezés utáni korszak a magyar fejlődés egyik legendás időszaka volt, a polgárosodás és a kulturális élet virágzása jellemezte” – fogalmazott a napilap kérdésére a várkapitányság.

A Budavári Palotanegyedben folyó beruházások kapcsán kiemelték: a cél az, hogy a Várat visszaadják a magyaroknak, és egy olyan városrészt alakítsanak ki, amely méltó a világörökségi ranghoz, ahol jó élni, és ahová újra és újra érdemes ellátogatni.

Korábban írtuk

A várkapitányság az említett műsorra reagálva azt is kiemelte, hogy a városrész kulturális gyarapodása és életminőségének folyamatos javulása egyenes arányban áll az ingatlanok értéknövekedésével, és már csak ezért is érthető, hogy a várbéli polgárok döntő többsége támogatja a munkájukat.

„A Várban élőktől érkező visszajelzések és a kutatások is azt igazolják, hogy az itt élők támogatják a programunkat, amely során a Várban élők igényeire is figyelemmel vagyunk” – tették hozzá.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható el, IDE KATTINTVA.