Orbán Viktor elmondta, hétfőn Navracsics Tibor levelet intézett a hivatalban lévő miniszterelnökhöz. A Fidesz frakcióvezetője arról adott tájékoztatást, hogy törvényjavaslatot nyújtottak be a leendő Ház elé a magyar kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának meghatározása érdekében. Ez mutatja azt is – tette hozzá a párt elnöke -, hogy a következő kormány arra törekszik, hogy minden kormányzati lépés értelme és célja világos, követhető legyen a választópolgárok számára.

A Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje ezt követően a vasárnapi választás eredményeit összegezte. Ismét aláhúzta, az általuk elért 68 százalékos győzelem a demokrácia megerősítését jelenti elsősorban. Hangsúlyozta, a jobboldal mindig alkotmányos kereteken belül maradt, és demokratikus módon érte el a választási eredményt is. Orbán Viktor kiemelte, a választás megerősítette hazánk európai uniós elkötelezettségét is.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem egyszerűen csak egy parlamenti választás zajlott le, hanem az ország levonta az elmúlt húsz év tanulságát. Az eredmény kifejezi, hogy az emberek „nem akarnak többet átmeneti korszakban élni”. A választók megbuktattak egy politikai és gazdasági rendszert, és úgy döntöttek, helyette alapítanak egy újat. Ez a másik rendszer a nemzeti együttműködés rendszere. Ennek lényege, hogy a politika ismét a közérdekekről, a közjó kereséséről szól. Hozzátette, hogy mindez a határon túli magyarokat is érinti.

A sorrend „először gazdaság és közbiztonság, csak utána minden más” – fogalmazott. Mint mondta, ezért nem kell számítani semmilyen gyors alkotmányozásra, átrendezésre, új hatalmi konstrukciókra.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint a kormányalakítást követően egyből az IMF-fel tárgyalnak-e, és a megállapodás jelent-e az embereknek nehéz lépéseket, elmondta, ideje szakítani azzal, hogy a magyar politika abban a „perverz létben” érzi jól magát, amikor szorongva várja az újabb megszorításokat. Megjegyezte, minden kormánydöntésnél, előterjesztésnél azt fogja keresni, hogy ki számára, milyen módon nyújt lehetőséget.

A Fidesz elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, amíg a köztársasági elnök valakit nem kér fel arra, hogy kezdje meg a kormányalakítási tárgyalásokat, addig nem áll módjában nyilatkozni sem személyekről, sem a minisztériumok számáról.

A nemzeti együttműködés rendszeréről kifejtette, hogy azt lépésről lépésre fogják felépíteni. Az első a nemzeti együttműködés kultúrájának a meghonosítása, ezért az öt nemzeti ügyben tartanak konzultációkat. A kormányzati munka menetrendjére vonatkozóan elmondta, az első törvényjavaslatról szóló dokumentumot már eljuttatták a még hivatalban lévő miniszterelnöknek, amely az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szól. Működik a Fidesz gazdasági tényfeltáró bizottság, amelytől két-három héten belül közbülső jelentést vár. Ezt követően egy három blokkból álló tervet kívánnak benyújtani a parlament elé, az adórendszerbeli változásokról, a bürokráciával szembeni átfogó támadásról, és az önkormányzatokkal történő együttműködésről.

Mint mondta, a fentiektől függetlenül kezeli a közbiztonság helyreállításának kérdését, amely esetében semmilyen halasztás nem tűrhető. Ezért a nemzeti konzultáció sorában is ez lesz az első téma. Hangsúlyozta, egyfelől munkalehetőségeket teremtő gazdaságpolitikát kell folytatni, másfelől azonnal hozzá kell látni a kis bűncselekmények felderítéséhez. Példaként említette, hogy a kis értékben elkövetett bűncselekményekkel szembeni eljárást a jegyzőtől visszahelyezik a rendőrséghez.

Az adórendszerrel kapcsolatban megjegyezte, azon jelentős mértékben változtatni kell. Az adóbevallás – mint fogalmazott – „nem lehet nagyobb, mint egy söralátét”, amely a mértékére is igaz. Hozzátette, az új adórendszer kiegészítése a családi elemmel legkorábban januártól várható. Ennek oka, hogy az már önmagában elég nagy baj, ha egy adórendszerhez év közben hozzá kell nyúlni. Jelenleg a pénzügyi helyzet megoldásához, az adóelkerülés lehetőségét szűkítő szabályokra kell gondolni, ami adócsökkentéssel is együtt jár.

Orbán Viktor újságírói kérdésre szólt arról is, sem az IMF-nek, sem az Európai Unió pénzügyi szerveinek nem vagyunk alávetve. „Nekünk az a dolgunk” – mondta, hogy legyen egy olyan gazdasági tervünk, amelyhez meg tudjuk nyerni szövetségesnek azokat, akik az utóbbi időben az ország finanszírozását vállalták. Tehát, partneri együttműködésre törekednek. Hozzáfűzte, a Fidesz felfogásában „a legjobb hiány a nulla hiány”.

A nemzetpolitikáról úgy nyilatkozott, az „fontos lelki ügy” a magyaroknak, ugyanakkor fontos regionális kérdés is. Mint fogalmazott, a 68 százalékos támogatásból következően, érvényesíteni és képviselni fogják az ország érdekeit, de európai módon és kellő tapintattal. „Érvényt fogunk szerezni a kölcsönös tisztelet politikájának” – fogalmazott. A határon túli területeken élő magyarok közösségei részei a nagy európai közösségnek. Ezért az Európai Unión belül is olyan politikát fognak támogatni, amely ezeknek az emberi jogait, és sajátságos közösségi jogait elismeri és támogatja.

Újságírói kérdésre válaszolva, úgy fogalmazott álszentség, hogy azok, akiket huszonöt éve nem zavart az egypártrendszer most elkezdenek rettegni a Fidesz választópolgárok által biztosított kétharmados többségétől. Megjegyezte, az ellenzéknek „elegáns alkotmányjogi elbánásban lesz része”.

(orbanviktor.hu)