A tanácskozáson nem született megállapodás, de a tárgyalást követően Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, a munkavállalói oldal képviseletében újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetést a későbbiekben folytatják.

Az egyeztetésen a kormány intézkedései ellen korábban sztrájkot hirdető Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

Czomba Sándor a találkozót követően újságíróknak hangsúlyozta: világosan látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány célja ennek érdekében – többi között – a foglalkoztatás rugalmassá tétele, amely munkahelyeket őrizhet meg, illetve újakat teremthet. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a Munka Törvénykönyve átfogó módosítását ez év őszén terjesztik a törvényhozás elé, előtte – a nyár folyamán – érdemi tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel.

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazásról Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat minél szélesebb körben próbálják lefolytatni a következő időszakban.

Az államtitkár elmondta, hogy a munka világát érintő lényeges kérdések megtárgyalását az új érdekegyeztető rendszerben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban képzelik el, de megvizsgálják a szakszervezeti felvetést is, és vélhetően nem túl távoli jövőben visszatérnek ezekre a kérdésekre.

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit a hétfői egyeztetésen végig tárgyalták, még maradtak vitatott pontok, a tárgyalások eredményes lezárásában érdekeltek.

Reményt keltőnek nevezte a Liga elnöke, hogy a kormány a Munka Törvénykönyve átfogó módosítása előtt szélesíti a tárgyalásba bevonandó munkavállalói képviseletek körét.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, remélik, hogy amíg a tárgyalások nem zárulnak le, addig a kormány nem tesz újabb indítványokat a Munka Törvénykönyve módosításra, a nyugdíjrendszer átalakítására.

Gaskó István véleménye szerint a tárgyaló felek álláspontja legtávolabb a tripartit érdekegyeztetés fenntartásában volt. Úgy látják, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttével hiány keletkezik a versenyszférában a munkavilágát érintő három oldalú egyeztetésre.

Gaskó István kitért arra is, hogy Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) végigjárta ugyanazt a jogi eljárást a sztrájk előtti egyeztetés kezdeményezésben, mint a hétfői tárgyaláson részt vett munkavállalói képviseletek. Abban állapodtak meg, ha a kormány „felleli” a MOSZ és a VSZ egyeztetés kezdeményezésére vonatkozó dokumentumait, akkor ők is csatlakozhatnak a sztrájk előtti tárgyalásokhoz.

(MTI)