A Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottságában sem történt jelentős változás az előző hónaphoz képest: a Fidesz őrzi előnyét a szocialistákkal szemben.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz 39 százalékot, az MSZP 10 százalékot ért el. Az aktív szavazók között a Fidesz minden második válaszadó támogatását bírja, míg az MSZP csak 12 százalékot ért el. A Jobbik támogatottsága az összes megkérdezett körében 6 százalék, az aktív szavazók között 7 százalék.

„Úgy tűnik, a 2009-ben megbukott Gyurcsány Ferenc még 2009-ben vissza akar térni. Az MSZP országos listáján elfoglalt negyedik hely nem egyszerűen protokolláris kötelezettség a korábbi közjogi méltóság felé, hanem a volt kormányfő győzelmét jelzi a párton belüli hatalmi harcokban. De hiába győzte meg az MSZP-t Gyurcsány, a választók szemében nem lett hitelesebb” – áll a Nézőpont elemzésében.

Az intézet szerint októberben a megkérdezettek 9, decemberben pedig 12 százaléka mondta, hogy a választásokig vissza kellene térnie az előző miniszterelnöknek a „politika élvonalába”. Ugyanakkor a választók 75 százaléka a listaállítás után is ellenzi Gyurcsány szerepvállalását. Ebben a kérdésben az MSZP-tábor teljesen megosztott: 48 százalék örül, 46 százalék viszont nem örül annak, hogy a volt miniszterelnök-pártelnök visszatért.

Mesterházyt novemberben a megkérdezettek 5, decemberben 7 százaléka választotta volna kormányfőnek egy közvetlen voksoláson. Továbbra is Orbán Viktort választanák a legtöbben kormányfőnek, a megkérdezettek 36 százaléka, Bokros Lajosra pedig 16 százalék adná a voksát.

A Nézőpont Intézet reprezentatív telefonos kérdőíves felmérése a 18 év feletti magyar lakosság körében készült december 7-e és 9-e között ezer fő megkérdezésével.

(InfoRádió)