Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

–  Megnyilatkozásaiban visszatérően hangsúlyozza a lokálpatriotizmus jelentőségét. Ön szerint miként fogalmazható meg, miben érhető tetten az újpestiség?

–  Nehéz lenne pontosan definiálni, mindenkinek mást jelent, ki-ki saját felfogása szerint élheti meg. Annyi bizonyos, hogy ennek a városnak – ne feledjük, Újpest 1950-ig, az úgynevezett Nagy-Budapest létrejöttéig több kerülethez hasonlóan önálló település volt – régre nyúló hagyományai vannak. Itt mindig erős volt a nagy- és a kisipar, emellett a polgári középosztály is élénk társadalmi életet élt, egykor két helyi napilapot is eltartott piaci alapon, és működött közel száz kis és nagyobb vendéglő. Ezt a szellemiséget szerencsére nem sikerült a kommunizmus alatt kiirtani, ma is megérinti és magával ragadja még azokat is, akik esetleg csak nemrég költöztek ide. Bizonyítja mindezt a helyi közösségi események iránti jelentős érdeklődés. Magán­emberként és városvezetőként egyaránt az a legfőbb szándékom, hogy erősítsük ezt az újpestiséget. Ebből következik ugyanis minden más, az idetartozás adja meg az alapját és az értelmét a közösségi cselekvésnek.

–  Mivel magyarázható, hogy míg Újpest egyéni országgyűlési képviselőjét 1990 óta két ciklus kivételével rendre a baloldal adja, a kerületet megszakítás nélkül a polgári, konzervatív oldal vezeti?

–  A helyi közélet, a helyi közös ügyek mindig más dimenziójúak, mint az országos parlamenti csatározások. A legfontosabb, hogy aki tenni akar ezért a kerületért, az szeresse Újpestet. Ezt a szeretetet és a belőle fakadó alázatot, állhatatosságot mélyen tiszteltem elődömben, Derce Tamásban, akkor is, amikor egyes dolgokban nem értettünk egyet, és konstruktív vitákat folytattunk. Az építő polémiák mindig segítenek megtalálni az előrevezető utakat, és ha az ember elkötelezett, szereti a közösséget, hajlandó érte áldozatot hozni, akkor minden feladat, probléma megoldható. Én hűséges vagyok a kerülethez, és amikor a törvényi összeférhetetlenség miatt döntenem kellett a parlamenti pártpolitika és a polgármesterség között, akkor egy pillanatig sem hezitáltam, egyértelmű volt, hogy Újpestet választom. Meggyőződésem szerint az emberek ezt értékelték, amikor öt évvel ezelőtt másodjára is bizalmat kaptam tőlük fideszes képviselőtársaimmal együtt. Így azonos gondolkodású, összeszokott csapattal dolgozhatok, ami nagyban segíti az eredményességet. Ennek köszönhetjük a sikereinket.

–  Milyen eredményekkel büszkélkedhetnek?

–  A Demszky-korszakban bezárt fővárosi tulajdonú uszoda helyett felépítettük a Halassy Olivér Uszodát, felújítottuk a kerület szakorvosi rendelőintézetét, továbbá az összes felnőtt- és gyermekháziorvosi rendelőjét. Bár az állam átvette őket, folyamatosan fejlesztjük az iskolákat, hiszen újpesti szülők újpesti gyerekei járnak ide. Valamennyi bölcsődében és óvodában jó minőségű műfüves játszóudvart alakítottunk ki, megszépültek és továbbra is megújulnak a közterületeink, kiemelten a Szent István tér a központban. Minden lépésünk célja a kerület élhetőségének megőrzése, erősítése. Büszkék vagyunk a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől kapott Családbarát Önkormányzat címre is. Támogatjuk a családokat, például minden Újpestre születő babát köszöntőcsomaggal fogadunk, ebben többek között pelenka, takaró, újpestes babaruhakészlet található. A közösségi rendezvényeken baba-mama sátrat állítunk fel, fejlesztjük a játszótereket, a városháza mögött most már nemzetközi díjjal elismert nyári szabadtéri játszórészt építünk ki. Aktív a helyi védőnői szolgálat is, számos programot szervez a családoknak. Emellett zsinórban hetedik alkalommal nyertük el a Legsportosabb város címet, elhoztuk a Virágos Magyarországért program első díját, építészeti nívódíjjal ismerték el a főplébániát és az említett új uszodánkat, szintén nívódíjas lett a korábban két lakótelepi szolgáltatóház között kissé unalmasan, kopottan meghúzódó területből kialakított, azóta élettel megtelt Rózsavirág tér, Budapest-márkadíjat kapott a családok szabadidő-eltöltését szolgáló, több mint kéthektáros Tarzan Park, és még számos címmel, kitüntetéssel büszkélkedhetünk.

–  Említette, hogy Újpest sportváros; ezért lobog a városháza előtt a hazai helyhatóságok közül talán egyedüliként a helyi sportklub, jelesül az Újpesti Torna Egylet címeres zászlója?

–  Az UTE Magyarország legrégebbi és az olimpiai pontokat tekintve is egyik legeredményesebb sportegyesülete, amelyben ma is elképesztően magas színvonalú munka folyik, az utánpótlásban és az élsportban egyaránt. A röplabda, a jégkorong és a foci örvend a legnagyobb figyelemnek, de más sportágakban is sikeresek vagyunk. Az egyesület és a város 1885 óta szervesen összetartozik, Ugró Gyula, Újpest első polgármestere az UTE alapító tagja volt, és az önkormányzat ma is delegál egy tagot az elnökségbe. Büszkék vagyunk a helyi sportéletre.

–  Az ellenzék országszerte kormányellenes hídfőállások kiépítésére készül a helyhatósági választások ürügyén. Itt milyen a hangulat a közgyűlésben?

–  A tavalyi parlamenti választások után kicsit elszabadultak az indulatok, azóta az ellenzéki képviselők változó hevességgel, de valójában az országos pártpolitikai revans lehetőségét keresik az önkormányzati politizálásban, így kimondva-kimondatlanul, de egyre inkább nyíltan vállalva az október 13-i választásban is. Téves és káros ez a gondolkodás. Meggyőződésem, hogy ha valaki bármely település önkormányzására így tekint, az vélhetően nem is akar, de egészen biztosan nem tud jót tenni az adott közösségnek. Egy település irányítása során a helyi mindennapokra kell figyelni, arra, hogy miként élünk, hogyan fejlesztjük a közösségi tereinket, milyen beruházásokat akarunk együtt megvalósítani. Nem pártpolitikai kérdés egy orvosi rendelő működtetése, a piacon nem jobb- vagy baloldali emberek vásárolnak, az iskolába nem konzervatív vagy liberális szülők gyerekei járnak, hanem ők mind újpestiek. Hiszem, hogy az újpestiek nem akarnak állandó háborúskodásban élni.

–  Ennek fényében milyen lehet a kampány hajrája?

–  Engem úgy neveltek a szüleim, hogy tiszteljem az ellenfeleimet. Igazából nem szeretnék velük foglalkozni, ahogy a saját személyemmel sem, hanem csakis Újpesttel. Szerintem a teljesítményünk látható, mindennap megélhető és meg is beszélhető, mert velem bárhol lehet találkozni: a téren, a rendezvényeken, a piacon vagy akár a meccseken. Hűséges vagyok Újpest­hez, és nyitottan állok mindenkihez, ezt tudom ajánlani a továbbiakban is, és azt, hogy az eddig becsülettel, tisztességgel végzett munkát újabb célokat kitűzve, új lendülettel folytatjuk, amennyiben ismét megkapjuk a bizalmat.

–  Melyek ezek az újabb célok?

–  A gondosan előkészített és bevált Újpesti Párbeszéd során a helyi polgárokkal közösen úgy döntöttünk, hogy a Szent István téren, a régi piactól néhány méterrel odébb létrehozzuk Budapest egyik legnagyobb, legkorszerűbb, XXI. századi vásárcsarnokát, felső szintjén egy minőségi rendezvényhelyszínnel. Ez tavaly ilyenkor nyitotta meg a kapuit, de a régi piac helyén építendő promenád, rendezvényhelyszín és városi liget kiviteli tervei is elkészültek, hamarosan kezdődik a közbeszerzési eljárás. Ily módon hatalmas városközponti tér, igazi agora jön létre a piaccal, a rendezvénytérrel, a városházával, a református templommal, a főplébániával és a nem messze lévő zsinagógával. A képviselő-testület nemrég úgy határozott, éspedig pártállástól függetlenül egyhangúlag, hogy vissza­kérjük a magyar államtól az egykori Árpád-kórház épületét, hogy ott egészségcélú fejlesztéseket valósíthassunk meg.

–  Meglepő az egyhangú határozat.

–  Örömteli, hogy ebben az ügyben sikerült egységesen dönteni, mert ez fajsúlyosabbá teszi az újpestiek kérését. A kormánnyal folytatott konstruktív tárgyalások során fontos, hogy ne legyen ebből politikai kérdés. Sajnálom, hogy a kampányhangulatban egyes politikai erők álhíreket terjesztenek ezzel kapcsolatban, rövid távú, vélt politikai haszonért veszélyeztetve egy jelentős ügyet. Remélem, hogy kisebbségben maradnak ezek a hangok, és a harci zaj elültével ismét egységesen tudunk fellépni.

–  Milyen feladatok sorakoznak még a következő ciklusra?

–  Sohasem voltunk még olyan közel a hármas metró északi szakaszának meghosszabbításához, mint most. Már az 1970-es években tervben volt a vonal kivezetése Káposztásmegyerig, de 1990-ben megrekedt a metró Újpest városközpontjánál, azóta semmi nem történt egészen a közelmúltig. Sokan legyintenek is, ha szóba kerül a dolog, mondván, annyit beszéltek már róla anélkül, hogy egy centiméterrel is tovább épült volna. Meg tudom érteni a tamáskodást, de mára valóban sikerült eljutni odáig, hogy a Fővárosi Önkormányzat pénzt tudott adni a kiviteli tervezésre. Ha elkészül, a fejlesztés már beárazható, és forrást lehet rendelni hozzá. Ez nagy lépés a megvalósulás felé, ami jelentős fejlesztés lesz az újpestieknek. Folytatnunk kell az út- és járdarekonstrukciókat és az elmúlt években elkezdett, eddig összesen 400 ezer négyzetméternyi parkfelújítást futókörökkel, szabadtéri kondiberendezésekkel. Ugyancsak tovább kell vinni a lakótelepi zöldfelületek megújítását, kertes hangulatúvá alakítását, amire óriási igény van. Egyre otthonosabb Újpest, és ezt külső szakmai szervezetek is elismerik.