December 26. és január 4.  között összesen három Pfizer-vakcina szállítmány érkezett, amely eddig  közel 79 ezer oltását tette lehetővé. Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok.  A két oltást természetesen ugyanabból a vakcinából  kell elvégezni. A Pfizer és a Moderna vakcinája  alkalmazását  és ellenjavallatokat tekintve igen hasonló.

Hirdetés

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac)  több tíz milliárd forint értékben.  A kormány ezeken túl  izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy lehetőleg minél több vakcina legyen elérhető hazánkban.

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. 2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes regisztrálni.

Az oltás iránti igényt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. A 60 év feletti nyugdíjasok a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az oltási igényüket, postai úton.  Az oltási rendben következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról. Minden aktuális információt közlünk az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin, a www.koronavirus.gov.hu és a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül.

Korábban írtuk