Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Rövid körutunkon a legkülönfélébb üzletekben érdeklődtünk a forgalomról. Egy Libri könyvesboltban mindössze hét lézengő vásárlót számoltunk össze, de a budai Allee bevásárlóközpont nagy Interspar élelmiszerüzletében is a megszokottnál jóval kevesebben válogattak az áru között. A vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően itt is akkurátusan kiírták, egyszerre hány vevő tartózkodhat a boltban. Betartását pedig úgy oldották meg, hogy csak bevásárlókosárral lehet belépni, abból pedig épp a létszámkorlát felső határának megfelelő számút lehet használni.

Ugyanitt a közkedvelt ruházati boltokban (New Yorker, H&M, C&A és így tovább) is alig lehetett valakit látni, jellemzően öt-hat ember óvatoskodott be az üzletekbe ottjártunkkor, jóval a megengedett létszám alatt. Egy ékszerbolt eladója is ugyanerről számolt be, hozzátéve, hogy a márciusi zárás előtt sem volt kimagasló forgalom, de a nyitás első napja kifejezetten gyengére sikerült. A Regio játékboltban is lanyha volt az érdeklődés, akárcsak a Farkasréti temető melletti virágüzletekben.

– Nagy érvágás volt a márciusi zárás, mert februárban már egész jól alakult a forgalom. Ám a korlátozások alatt is volt érdeklődés, és bár a kézműves használati és dísztárgyakat szeretik a vevők kézbe fogni, mielőtt megvennék, menekülő­utat jelentett az online értékesítés. Persze az eladás meg sem közelítette a normális üzemmódban tapasztaltat – mondja a kézműves ajándék- és dísztárgyakat árusító Bajcsy-Zsilinszky úti OriginArt tulajdonosa.

Patai Kata ugyanakkor hozzáteszi, hogy az üzlethelyiség tulajdonosa nagyon tisztességesen kedvezményt adott a bérleti díjból a rendkívüli helyzetre tekintettel. A kormány által nyújtott járulékkedvezmény is nagy segítség volt, emellett bértámogatásra is pályáztak.

Korábban írtuk

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Kocsis Endre
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Patai Kata

A nyitás első napján viszont meglepően csekély volt az érdeklődés, talán még nem jutott el mindenkihez a hír, hogy megkezdődött a korlátozások óvatos feloldása. De az is lehet, hogy az áprilishoz képest hideg, barátságtalan időjárás is otthon tartotta az embereket, akik közül nagyon sokan otthoni munkavégzésre álltak át.

Kocsis Endre szűcsmester száz százalékban kézműves termékeket készít és árul. A mesterség családi örökség, édesapja és dédapja is szűcs volt. Boltja turisztikai szempontból igen jó helyen, a Váci utcában van.

– A világjárvány előtt jól ment az üzlet, főleg külföldiek vásároltak egyedi termékeket. Most viszont kihalt a Váci utca, mára a tartalékok tartalékait élem föl – mondja a szűcsmester. Megtudjuk: a múlt heti nyitás nem hozott fellendülést. Igaz, most feleannyi járulékot kell fizetnie, mint korábban; ez legalább könnyebbség. De a minőségi alapanyag, miután a hazai bőripar megsemmisült a rendszerváltozás viharában, Svédországból, Olaszországból, Németországból, Spanyolországból érkezik, a korlátozásokat pedig a beszerzés is megsínylette.

– Az én szakmámat a pandémia mellett a főpolgármester is sújtja. Karácsony Gergely ugyanis a mérhetetlen támogatottságú Magyar Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére tavaly év végén bejelentette, hogy a fővárosi önkormányzat vásárain tilos lesz állati szőrmét árusítani – teszi hozzá Kocsis Endre.

Vagyis Karácsonyék a családi hagyományt őrző szűcsmestert és még sokakkal együtt másokat ideológiai alapon kirekesztenek például a karácsonyi Vörösmarty téri vásárról, jelentős kárt okozva a szűcsöknek és a termékeiket árusítóknak.

Egy budai fodrászüzlet alkalmazottai viszont arról számoltak be érdeklődésünkre, hogy a nyitás első napja, szerda óta folyamatosan jelentkeznek be telefonon a visszatérő vendégek, szépen telik a határidőnapló a következő hétre. Úgy tűnik, az emberek az ilyen jellegű szolgáltatás újraindulását jobban várták, mint a halaszthatónak gondolt egyéb vásárlások nyélbe ütését.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Vidéken sincs tömeg

Szerda óta a vidéki üzletekben is szabad a vásár, azaz a négyzetméter-alapú szabályozás betartásával kinyithattak a boltok. Tömegjelenetekkel nem találkoztunk, sőt inkább úgy tűnik, hogy a hosszabb nyitvatartás azt eredményezte, hogy jobban eloszlanak a vevők.

Dunavarsány központjában a nemzeti dohánybolt szinte éjjel-nappaliként funkcionál. Dohányáru mellett üdítővel, italokkal is jól fel van szerelve, és békeidőben este tízig nyitva tart, amit a környező agglomerációs települések későn hazaérkező lakói is kihasználnak. Nehéz is volt hozzászokni, hogy az elmúlt hónapban este hétkor bezárt. Most viszont éltek a lehetőséggel, és fél tízig kitolták a nyitvatartást. A vásárlónak így nettó haszon az új szabályozás, hiszen eddig is csak két fő mehetett be egyszerre a kis üzlethelyiségbe, ezen a négyzetméter-alapú limit sem változtatott.

Óvatosan nyit a Pepco Dunaharasztiban, a Tesco-üzletsoron. A lakásdekortermékeket kínáló bolt a többhetes kényszerszünet után újra fogadhat vásárlókat, szám szerint egyszerre ötvenhármat. A népszerű üzletben felkészültek a rohamra, ezért az érkezőket az ajtóban egy eladó fogadja, aki ügyel rá, hogy mindenki használjon kosarat – így tudják betartani a létszámot –, illetve felhívja a figyelmet a kézfertőtlenítés fontosságára, igény esetén bőségesen fúj a kezünkre a szúrós szagú vegyszerből.

A Jysk bútoráruházban gondoltak azokra is, akik csak nézelődni szeretnének, és nem tették kötelezővé a kosár vagy bevásárlókocsi használatát. A belépést kártya segítségével ellenőrzik. A jókora üzletben kilencven ember tartózkodhat, ennek megfelelően kilencven lopásgátlóval felszerelt kártya várja a vevőket, akik így távozáskor garantáltan nem felejtik el visszatenni őket a helyükre.

Üresen áll az üzletsoron a Computer Market informatikai szaküzlet. Sokkal többen amúgy sem lehetnének odabenn, az apró üzlethelyiségbe legfeljebb ketten léphetnének be. Itt nincs is szükség különösebb intézkedésekre a vásárlók számontartásához, az eladó könnyen belátja a teret. A szomszédos Vodafone-bolt hasonló alapterületű, itt viszont már jobban érződik a hatása, hogy csak két embert fogadhatnak az ügyintézők, hiszen pillanatok alatt kialakul a sor a bejáratnál.

A közeli Aldi sem zár be este hétkor, az áruházlánc boltjainak többségéhez hasonlóan reggel fél héttől este kilencig várja a vásárlókat. A létszámot a bejáratnál kihelyezett bevásárlókocsik, illetve kosarak segítségével figyelik az üzlet dolgozói és a vagyonőrök.

Megkérdeztünk néhány eladót, hogyan fogadták az emberek az új szabályokat, és hogy okoz-e nehézséget a betartatásuk. A többség tapasztalata az, hogy a nagyobb boltokban a vásárlók jószerével észre sem veszik az egészet, ahol pedig betelt a létszám, és közbe kell lépni, ott sem okozott feszültséget, szemben a tavalyi, nyugdíjasoknak fenntartott idősávokkal, amely rengeteg perpatvarhoz vezetett.