Fotó: MTI/Vajda János
Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Uj-Tózsa Csabáné polgármester, Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter és Riz Gábor, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b-j) átadják a nekézsenyi Napraforgó óvodát 2021. szeptember 19-én.
Hirdetés

Az új óvoda 25 férőhelyes, most 16 kisgyermek jár ide.

Az avatáson Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter jeles eseménynek nevezte, hogy ismét saját létesítményük lehet a kicsiknek a faluban az után, hogy egy óvodás generáció felnőtt.

Rámutatott: egy település életében nagyon fontos szerepet tölt be a pedagógus, az óvónő, a lelkész, a polgármester, egy települést összetartanak ezek az emberek.

Novák Katalin a Magyar falu programról szólva emlékeztetett arra, hogy az ötezer fő alatti, csökkenő népességű településeknek segít a kormány, a falusi „csoknak” köszönhetően egyre többen tudnak visszaköltözni a korábban odahagyott falvakba. Míg 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban 200 milliárd forint, idén viszont már 250 milliárd forint szolgálja a magyar kistelepülések fejlődését.

Korábban írtuk

Hozzátette: bízik abban, hogy ennek jótékony hatását itt Nekézsenyben is érzik, ahova most már többen jönnek, mint ahányan elmennek.

Az óvodafejlesztésekről elmondta a miniszter, hogy 2010-hez képest 14 ezer új férőhely jött létre. 1885 új óvoda készült el, és csaknem ezer új óvoda fejlesztése tart, ez összesen 320 milliárd forintba került, kerül. Az óvódásoknak, bölcsödéseknek ingyenes étkezést biztosítanak, 250 ezer gyermek eszik ma ingyen. Ez komoly segítség a szülőknek – jegyezte meg Novák Katalin.