Fotó: Vermes Tibor
Hirdetés

A Katolikus Karitász MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint az elmúlt héten öt településen tizenegy koronavírussal fertőzött épületében végeztek ózonos fertőtlenítést a segélyszervezet munkatársai.

Écsy Gábor atya elmondta, hogy a Katolikus Karitász Orvosmissziójának meghosszabbított kezeként működött az ózonos fertőtlenítő program. Idén a vírushelyzet miatt a tervezett 18-20 szűrés helyett csak 4-5 helyszínen tudtak dolgozni a misszió orvosai Kárpátalján és Délvidéken. A Katolikus Karitász országos igazgatója szerint a járvány kezelése Ukrajnában különösen nehéz, mert nincsenek megfelelő eszközök. A karitász ezen próbál segíteni. A szervezet tavasz óta több tízezer gumikesztyűt, vitaminokat, fertőtlenítőszereket juttatott Kárpátaljára az ottani magyar óvodáknak, iskoláknak, kulturális intézményeknek.

A közlemény szerint Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a fertőtlenítésről tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az államközi kapcsolatoktól függetlenül Magyarország jó szomszédként támogatni kívánja az ukrajnai magyarokat és a nem magyarokat is. Hozzátette: az elmúlt években valamennyi magyarok lakta település kapott segítséget Kárpátalján.

Marosi Antal, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke, a segélyszervezet önkéntese ismertette: az ózonos fertőtlenítésre használt gépek a levegő oxigéntartalmát átalakítva minden vírust elpusztítanak, majd visszaállítják az oxigénszintet.

Korábban írtuk