Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

Három ember megsérült, hármat pedig őrizetbe vettek a rendőrök, miután május 21-én, szombat este két család tagjai összeverekedtek a kerepesi cigánysoron. A rendőrségi közlemény szerint miután sikerült szétválasztani a feleket, a lövéseket leadók egy lakóházban rejtőztek el, és többszöri felszólításra sem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak. Így a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérték a helyszínre, amely végül elfogta a bujkálókat.

Zavaros emlékek

A főúttól nem messze széles földút vezet az elhíresült Gyár utcai cigánytelepre. A rendezett, kisvárosi környezetet itt már szabadon kószáló kutyák, hulladékhegyek és omladozó házak váltják fel. Az út közepén négy férfi buherál egy autót, odaértünkkor gyanakvóan méregetnek minket, mikor pedig a szombat esti incidens felől érdeklődünk, nyomatékosan tudtunkra adják, hogy nem illetékesek az ügyben. Hosszas kérdezősködés után találjuk meg a házat. Az elvadult kertben 6-8 fős társaság cigizget jókedvűen, egyikük hangosan nevetve kiabálja ki nekünk, hogy tízezer forintért nyilatkozik. Kissé vonakodva, de végül egy asszony jön ki a ház elé. Mint kiderült, az egyik, a vita hevében meglőtt férfi édesanyja.

– Annyit tudok, hogy valami családon belüli veszekedés volt a házban, lövöldöztek is, amire kiment a sok cigány. A vejemet lábon lőtték gumigolyóval, egy másik cigány gyereket oldalon, a fiamat meg négyszer, az egyik a nyakát találta el – meséli az asszony. Elmondása szerint csak hallomásból ismeri a történteket, de állítja, hogy a verekedésben részt vevő fia és a veje nem vétkesek, hiszen csak a lövöldöző férfit szerették volna lenyugtatni.

Csillapodik a feszültség, többen is odagyűlnek körénk.

Korábban írtuk

– Nem igaz, amit a médiában mondanak, hogy több mint száz ember, nem volt annyi – közli indulatosan egy középkorú férfi, mire többen is helyeselnek.

A részletesebb beszámoló reményében odavezetnek egy másik portához, ahol közel sem barátságos hangnemben adják a tudtunkra, hogy nem nyilatkoznak, szerintük ugyanis a sajtó sokat hazudik. Végül mégis kötélnek áll a verekedésben részt vevő család egyik idősebb hölgytagja.

– A szomszédban ballagási buli volt, amire sokan idejöttek, Bagról meg mindenhonnan. Én a lövöldözésre jöttem ki, azt hittem, meglőtték a kislányomat, aki összeesett az ijedelemtől. Józsi (a szomszédban lakó családfő, a lövöldözésben is részt vevő gyanúsított, id. Sz. József – a szerk.) fia jött ki hozzánk cigit kérni, azt mondta, meg…ta az apja száját. Mi mondtuk neki, hogy családi ügyekbe nem avatkozunk bele, menjen hát tovább. Ezt látva Józsi az udvarról ordibált ki a fiának, majd nekem is. Szájára vette az uramat, aki most a bv-ben (büntetés-végrehajtási intézet – a szerk.) van, és többször is lekurvázott – meséli.

Elmondása szerint az asszony kisebbik fia ezt elégelte meg. Azzal fenyegette Sz. Józsefet, hogy bemegy a házba és „levágja a fejét”, erre válaszul jött ki a családfő az utcára, majd kezdett el lövöldözni.

– Erre már két sógorom is kiment, akik megkérdezték Kecskét (L. László, a másik gyanúsított – a szerk.), a Józsi sógorát, hogy mi a baj, mire az is kiszaladt lövöldözni, a balhéra kiálló cigányok meg szaladtak be a saját udvarukba – meséli.

Fotó: PoliceHungary
A TEK felszámolja a kerepesi tömegverekedést

Családi ügyek

Az asszony szerint sem igaz, ami a sajtóban, a rendőrség közlése nyomán megjelent. Emlékei szerint maximum 40-50-en lehetettek az utcán, de már csak akkor, amikor a rendőrök kiértek, valamint szerinte az sem fedi a valóságot, hogy nőügy vagy drogüzlet állt volna az összetűzés hátterében. Legalábbis nem úgy. Úgy tudja ugyanis, a „családon belüli”, azaz Sz. József házában kirobbanó verekedés úgy kezdődött, hogy a férfitól kért a fia egy „pakkot” (kábítószeradagot), mire az apja cserébe azt kérte, hogy ő, a testvére, valamint a sógora szexuális kapcsolatot létesíthessen a fiú barátnőjével. Erre a fiú nekiesett a férfinak és a sógorának.

Az asszony szerint régóta haragban vannak a családdal.

– Kábítószerrel kereskednek, „janiskodnak”, fenyegetőznek. Többször is megfe­nyegettek, hogy Molotov-koktélokkal gyújt­ják ránk a házat. Többek között ezért is van felháborodva a család, hogy az illetékes ügyészség nem tartotta megalapozottnak a gyanúsítottak előzetesbe helyezését.

– A menyecském is kijött a babával, mi van, ha meglövik őt? Akkor is kiengedik őket? – értetlenkedik az asszony.

– Ha magukat itt összeverik, tutira elvisznek bennünket, mert cigány magyart vert meg, de ha cigány cigányt öl, akkor semmi sem csinálnak? – vág közbe indulatosan egy huszonéves férfi a mellettünk megálló autóból.

Szerettük volna megkérdezni a lövöldözéssel gyanúsított családot is, ám ők kevésbé voltak készségesek.

– Ne kérdezősködjenek, menjenek el innen, amíg szépen mondom – fenyegetőzik egy huszonéves férfi, Sz. József kisebbik fia, aki a másik család szerint szintén részt vett a lövöldözésben.

A szeméthegyekkel szegélyezett úton kifelé, a Gyár utcával párhuzamosan már kellemes, nyaralóövezet hatását keltő Szilas utcában megállítunk egy harminc év körüli férfit.

– Rendszeresen halljuk a bulikat, látunk bedrogozva errefelé sétáló embereket, de mivel itt már majdnem mindenki bekamerázta a házát, így ebben az utcában már nemigen lopnak – mondja.

Nincs megoldás

Kerepes polgármestere szerint egymásra mutogat az ügyész meg a rendőrség.

– Az ügyész szerint a rendőrség nem indítványozta a tömegverekedés gyanúsítottjainak a letartóztatását, míg utóbbiak szerint épphogy ők indítványozták – mondja Gyuricza László. A fideszes városvezető közleményben fejezte ki felháborodását, miután az ügyészség nem tett indítványt.

– Tizenegyezer kerepesi ember jogos kérdését teszem fel: ha történt egy súlyos bűncselekmény, és nem először van probléma a területen, akkor ezek az emberek miért vannak időről időre kiengedve a békés lakosok közé? – tárja szét a karját.

A polgármester előtt nem ismeretlen a család, volt már korábban is probléma velük. Pár évvel ezelőtt is történt egy hasonló eset, akkor bozótvágóval kergették meg az intézkedő rendőrt.

– Tavalyelőtt személyesen nekem is golyót ígértek, mert úgy vélték, hogy egy őket érintő TEK-es akció hozzám köthető. Hozzáteszem, májusban történt az eset, és decemberben hallgatták ki a gyanúsítottakat – mondja Gyuricza László.

Mivel ottjártunkkor a Gyár utcában nem láttunk térfigyelő kamerát, rákérdezünk, hogy terveznek-e telepíteni. Tervezték, tudjuk meg, már csak az illegális szemétlerakás meg a rendszeres gyújtogatások miatt is. Többek között arcfelismerő szoftverrel is ellátott kamerarendszert szerettek volna kiépíteni, de a testület anyagi okokra hivatkozva nem szavazta meg. Ám a fő problémát mégsem ebben, hanem a rendőrség létszámhiányában látja a vezető.

– Sajnos az országosan is tapasztalható rendőrhiánnyal nem tudunk megbirkózni. Hiába létesítettünk közterület-felügyeletet autóval, két emberrel, hiába támogatjuk a polgárőröket, magát a rendvédelmet nem tudja a polgármesteri hivatal átvenni. Ebből fakad, hogy a hatóság működése reaktív: ha történik valami esemény, akkor arra óriási energiával és hatékonysággal reagálnak, de a bűncselekmények megelőzésére, így ellenőrzésekre vagy a körözött személyek felderítésére nincs elég emberük.

Gyuricza László két héttel ezelőtt osztott meg egy videót a közösségi oldalán, amelyen az látszik, hogy a kerepesi főúton két férfi verekszik egy harmadik személlyel. Azóta kiderült, hogy a férfi visszaeső, és nem is helyi lakos.

– Ahogy lemegy a nap, a kerepesi HÉV-megálló környékét ellepik a drogturizmus miatt ideözönlő, sokszor kábult állapotban lévő közveszélyes alakok, mindez esetenként verekedésbe, rablásba torkollik. Múltkor a buszunkat és az egyik boltot törték fel, de rendszeresek a kis értékű lopások is, csak ezek jelentős része nem jut a rendőrség tudomására.

A polgármester búcsúzáskor leszögezi, hogy Kerepesen körülbelül 500 roma él, többségük beilleszkedett és dolgozik. Néhány bűnöző életmódot folytató család vet rossz fényt mind a helyi cigányságra, mind a városra.