Hirdetés

Palkovics László hozzátette: mindez úgy valósult meg, hogy a magyar gazdaság 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A miniszter kiemelte a vírushelyzet alatt bevezetett támogatási rendszer egyik elemét, amelynek értelmében, ha egy cég a beruházás mellett döntött és vállalta, hogy nem építi le dolgozóit, akkor a beruházás összegének felét az állam biztosította. Az Európai Unió lehetővé tette ezt az állami támogatást, amelynek eredményeként 2021 közepéig, végéig 2000 milliárd forintnyi termelő eszköz beruházás jött létre az országban – tette hozzá.

Palkovics László úgy vélte, ezekkel az eszközökkel lassan el fog indulni a termelés, ami együtt jár majd a gazdaság növekedésével és a termelékenység javulásával is. Kitért az innováció helyzetére is: 2010-hez képest 2020-ra megduplázódott a kutatás-fejlesztéssel és a különféle műszaki tevékenységgel foglalkozók száma. Ez a folyamat a saját szellemi termék iránti igény növekedésével magyarázható a miniszter szerint.

Közölte, egyre több olyan cég érkezik Magyarországra, aki a fejlesztést hozza ide, a gyártást nem. Példaként a Jaguar 200 emberből álló fejlesztési központját említette. Azonban arra is rámutatott, hogy az országban gyártókapacitással rendelkező cégek is növelik a kutatók számát, példaként a Knorr-Bremsét és a Bosch-t említette, jelezve, hogy utóbbinál már csaknem 4000 fejlesztő mérnök dolgozik.

A miniszter elmondta, létrehozzák majd a tudományos és innovációs parkokat, ahol a vállalatok és az egyetemek együtt tudnak tevékenykedni. Létesül ilyen park a Pannon Egyetem környezetében, Zalaegerszegen és Nagykanizsán is. A parkokat a magyar állam finanszírozza, ezekre 2700 milliárd forintot allokáltak. Palkovics László kiemelte, hogy Magyarországon az ipari termelésen belül a high tech-nek minősített termékek aránya elérte a 70 százalékot és a jövőben további növekedés várható.

Hozzátette, hogy high tech iparnak minősül a hadiipar is. Példaként említette, hogy Várpalotán fegyveres robbanóanyag gyár, Zalaegerszegen harckocsigyár épül, Nyírteleken pedig radarok gyártása kezdődik. A kisvállalatok termelékenységét tekintve „nem állunk annyira jól” – mondta Palkovics László. A teljes magyar hozzáadott érték 60 százalékát a multik állítják elő, 40 százalékát pedig a magyar vállalatok, amelyek az előbbieknél több embert fogalkoztatnak – ismertette.

Korábban írtuk