Palkovics László a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy egy rendkívül szoros kapcsolatban mindig adódnak ügyek, amelyeket „tisztázni kell”, így a két kormányfő, Orbán Viktor és Olaf Scholz hétfői berlini találkozóját előkészítő tárgyaláson „félreértéseket” is „tisztáztak” a német alkancellárral.

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a gazdaság területén nincsenek egymástól „távoli álláspontok”, és az együttműködés sikerét az is mutatja, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérési adatai szerint a Magyarországon tevékenykedő német cégek 88 százaléka ismét Magyarországot választaná, ha újra döntenie kellene beruházásáról.

Elmondta, hogy a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kormányzó Zöldek politikusával áttekintettek egy „új területet”, az energetikát, amely „hozzáépül” az eddigi együttműködéshez, hiszen a német vállalatok eredményes magyarországi tevékenységének vannak feltételei, „például Magyarország stabil energiaellátása”.

Mint mondta, „az elmúlt időszak eseményei miatt nekünk is át kellett gondolni a magyar energetika helyzetét”, így azt a „függetlenedést” és a környezetbarát megoldásokat, amelyek jellemzik majd a következő időszakot.

Korábban írtuk

Ismertette, hogy megbeszéltek két „specifikus témát” is. Az egyik az úgynevezett hidrogéngazdaság kiépítése, amelyben Németország és Magyarország is „erőteljesen pozícionálta magát”, de komoly feladatai vannak még. A másik az új járműmeghajtási technológiák ügye, amellyel kapcsolatban a magyar és a német kormány továbbra is egyetértésben képviseli azt az álláspontot, hogy a politikai döntéshozatalban a „technológiai semlegesség” elvét kell érvényesíteni – fejtette ki Palkovics László.