Hirdetés

Palkovics László, a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek tanácskozását követően, Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélésének részleteit ismertetve kijelentette: az energiaellátás szempontjából Magyarországnak, amennyire csak tud, függetlenednie kell a környezetétől.

Közölte: Magyarország az energiaellátás szempontjából már több mint egy évtizede megkezdte a függetlenedést, mára minden környező ország irányából van gáz-, valamint villamosáram- átadóhelye. Magyarország azzal is foglalkozik, hogy ha egyetlen irányból sem érkezik energia, miként tud olyan energiahelyzetet teremteni, amely a helyben előállított energiára alapul – tette hozzá.

A technológiai és ipari miniszter elmonda, Magyarország módosította az energiarendszerre vonatkozó tervét, hogy ki tudja elégíteni a 2030-ig megvalósítani tervezett klímacélokat, és hogy el tudjon mozdulni a 2050-es célok teljesítése felé. Magyarország olyan beszerzéseket tervez, amelyek alkalmasak arra, hogy a gazdaságot környezetbaráttá tegye, vagy amelyek megoldást jelentenek az energiatárolásra. Magyarország azt szeretné, hogy az Európai Unió részt vegyen a beruházások finanszírozásában, hiszen – mint mondta – nemcsak egy magyar programról van szó, hanem egyben Európa energia-függetlenedési problémáját is megoldja.

Korábban írtuk

Kijelentette: Magyarország gázellátása biztosított. Mivel azonban az is megtörténhet, hogy az ellátás akadozik vagy megszakad, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország energiakészlete biztosított legyen. A magyarországi gáztározók feltöltöttségére vonatkozóan a miniszer emlékeztett: a tározókat kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetét megelőzően. Magyarországon az előírt mennyiség feltöltésének több mint kétharmada már teljesült – tette hozzá Palkovics László.