Az oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a szerdán megtartott polgári engedetlenségi akciót, budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor jelezte, hogy az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

A Tanítanék mozgalom által hirdetett akcióval kapcsolatban Palkovics László kijelentette: az „ilyen típusú akciókat„ nem tartja helyesnek, ennek ellenére azoknak a tanároknak, akik részt vettek abban, munkajogi következményekkel nem kell számolniuk, de az elmaradt órákat pótolni kell majd.

Hangsúlyozta, továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására. A kerekasztalon már egy sor eredményt elértek, például a pedagógusminősítési rendszerben és a nyugdíj előtt álló tanárok ügyében, emellett folytatódik a pedagógusbér-emelés és az állami fenntartó szervezetének átalakítása is.

Arra a felvetésre, hogy kedden kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a civil közoktatási platform, Palkovics László leszögezte: az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és nem érti, hogy miért nem akarnak azon részt venni. „A magyar oktatás ügye nem privát dolog” – fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve, nem szeretnének külön tárgyalást folytatni.

A Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója hirdetett szerda reggelre, egyórás időtartamra polgári engedetlenséget, azt kérve, hogy a részt vevő pedagógusok és a velük szimpatizálók iskolák előtt nyilvánítsák ki, mindenképpen változást szeretnének a közoktatásban szeptembertől.

MTI