A kerékpáros közlekedés fontos szerepet tölt be a települések életében és a közlekedési kultúrában. Aki rendszeresen biciklizik, óvja egészségét és környezetét, időt és pénzt takarít meg. Sokan választják a kerékpárt az aktív pihenéshez is. A kerékpározás a hozzá kapcsolódó szolgáltatások révén gazdaságfejlesztő hatást fejt ki.

Magyarország egyre több településén tartják fontosnak a kerékpáros közlekedést és a kerékpárosok helyzetének javítását. Az önkormányzatok ezért a lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek, hogy a biciklizés valódi közlekedési alternatíva és élmény legyen náluk. Ezzel párhuzamosan nő a kerékpáros közlekedés népszerűsítésének előnyeit felismerő cégek száma is. Közvetlen és azonnali költségmegtakarítást jelent a munkaadónak, ha kerékpártárolókat épít és tart fenn az autóparkolók helyett. A kerékpáros életformát támogató cégek kedvező képet alakíthatnak ki magukról, és gazdasági előnyhöz is juthatnak versenytársaikkal szemben.

A kormányzat bátorítja a települések és munkahelyek kezdeményezéseit a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakítására. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezeket az erőfeszítéseket jutalmazza az immár ötödszörre meghirdetett Kerékpárosbarát Település (KBT) és Kerékpárosbarát Munkahely (KBM) pályázatokkal.

Újdonság a korábbi évek kiírásaihoz képest, hogy a bírálóbizottság a már megszokott infrastrukturális, kommunikációs és stratégiai szempontok mellett figyelembe vesz sport, turisztikai és rekreációs szempontokat is. A címet elnyert települések később többletpontokat kapnak az Új Széchenyi Terv kerékpáros közlekedésfejlesztési pályázatainak elbírálása során.

A KBT pályázatok az idei évben kétszer is beadhatók. Az KBT első beérkezési határideje 2011. július 1., míg a KBT második és a KBM pályázatok beérkezési határideje 2011. szeptember 30. A pályázati adatlap megtalálható a www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/palyazat-kerekparosbarat-telepuleseknek-es-munkahelyeknek, www.kertam.hu és www.kerekparozz.hu honlapokon.