Fotó: MTI/Kovács Tamás, Archív
Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője a párt szolnoki kampányzáró rendezvényén 2019. május 24-én
Hirdetés

Miközben a baloldali koalíció közösen tüntet az orosz nagykövetség előtt, a baloldal elfelejti, hogy pár éve a Jobbik még az ukrán konzulátus előtt demonstrált, együttérzéséről és támogatásáról biztosítva az Ukrajna egy részét megszálló Oroszországot – írja a lap.

Mindez 2014-ben történt, a krími népszavazáskor, amikor a Jobbik egyértelművé tette: a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a referendumot. Az egykori nemzeti párt szerint a szavazás legitim és eredményes volt.

Gyöngyösi Márton, a párt EP-képviselője akkor azt mondta:

Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

A Magyar Nemzet emlékeztet, Gyöngyösi Márton akkor azt is hangsúlyozta, az Oroszország elleni provokáció nem magyar és európai érdek.

„Nyilvánvaló, hogy Oroszország nem érdekelt a Nyugattal való viszonyának romlásában. Nem szolgálja a feszültség az európai országok valós érdekeit sem, hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is”

– idézik a cikkben Gyöngyösi Mártont, aki szerint a magyar külügy szégyene, hogy az EU és az Egyesült Államok véleményét hangoztatja a sajátja helyett. „Ugyanis teljesen világos, hogy az, ami jelenleg Ukrajnában zajlik, az amerikai geostratégiai céloknak megfelelően alakul, ezt a konfliktust az Amerikai Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki kerek fél évvel ezelőtt” – fogalmazott 2015-ben a Jobbik politikusa.

A párt külügyi szakpolitikusát egyébként ki is tiltották Ukrajnából, miután az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökeként részt vett a Donyeckben és Luhanszkban megtartott választáson, amit akkor Washington, Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tartott.

Gyöngyösi Mártonék Moszkvából utaztak a térségbe, megkerülve az ukrán határellenőrzést. Az Index 2014 márciusában azt írta: a választáson megfigyelőként részt vett Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikus, akik emiatt nem kívánatos személyek lettek Ukrajnában, vagyis kitiltották őket az országból.

A baloldalon politizáló Jobbik EP-képviselőjét nem érdekli a múlt, pár napja ugyanis közösségi oldalán azt írta, a Jobbik kiáll Ukrajna mellett, kiáll Európa mellett, továbbá mindennemű szankciók bevezetését követeli Oroszországgal szemben – írja a Magyar Nemzet, amelynek teljes cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk